Съвсем разбираемо е колкото по-млад е женският организъм, толкова по-добре. От друга страна, твърде младата и неопитната майка – също не е много добър вариант за детето.

Освен това много зависи от това колко деца би искала да има жената за целия си живот, от това също зависи срокът за раждане на първото дете, смятат лекари.

Затова те анализирали здравословното състояние на повече от 58 хиляди жени и съставили примерен план за тяхната раждаемост.

Разбира се, това не е последна инстанция, но все пак следва да го имат предвид. И е добре да осъзнаете, че изкуственото оплождане, познато като ин витро, не е спасение за всички, които са отлагали този въпрос за бъдещето.

Експертите се надяват, че техните препоръки ще помогнат на младите хора правилно да планират живота си.

Така например, ако жената желае да има голямо семейство, е най-добре да успее да роди първото си дете към 23-тата си година. Ако пък жената иска да има едно дете, то е желателно да се постарае да го зачене до 32-та си година.

Лекарите също съставили специален калкулатор, показващ какъв е процентът от вероятното зачеване при жените в различните възрасти. Ето, например:

При желание да имате 3 деца:

  • Раждайки първото на 23 години, вероятността да имате 3 деца е приблизително за 90%.
  • На 31 години – вече 75%;
  • А към 35-тата година – тази вероятност се понижава до 50%.

Желаещите да родят 2 деца, следва да започнат на 27-годишна възраст:

А планиращите да родят 1 могат да почакат и до 32-рата година.

Следва да припомним, че по-рано учените установиха как възрастта на родителите влияе на бъдещите деца. Оказва се, че всяка година на бащата, преживяна до зачеването на дете, повишава риска от ранна смърт на наследника с 1%.

Специалистите анализирали родословията на няколко поколения семейства, базирайки се на записите в църковните книги, които били водени в продължение на 2 века, от 1688-ма до 1899 година.

И се установило, че хората, чиито бащи, деди и прадеди създавали потомство до 30-тата си година, приблизително с 13% по-често доживявали до пълнолетие.

А започвайки от 20-тата година, всяка година от живота на родителя до зачеването на детето, повишавала риска от смъртност на наследниците с 1%.

От друга страна, учените от Медицинското училище при Йелския университет в САЩ установиха, че от кръвната група е възможно да зависи плодовитостта на жената.

Например, кръвта от първата група, може да представлява препятствие за зачеване на дете.

Но все пак учените предупреждават, че това не означава, че по кръвната група могат да се правят прогнози за понижена способност за зачеване. Според тях не са проведени достатъчно изследвания, за да бъдат убедени в този факт.

Но последните наблюдение върху „проблемните“ жени накараха специалистите да планират повече проучвания по този въпрос.

В допълнение

Грижата за създаването на здраво потомство е наложително да започне 3 месеца преди предполагаемото зачеване.

Много е важно да се нормализира хранителния режим, тъй като обикновено нашата ежедневна храна е бедна именно на такива витамини и микроелементи, които оказват решаващо влияние върху съзряването на мъжките полови клетки.

И затова именно мъжете трябва да променят кардинално хранителния си режим, ако желаят да създадат здраво поколение с цел по-високо качество на сперматозоидите.