Някои треньори смятат, че сексът, макар и да помага за изгарянето на калории, не трябва да се приравнява на пълноценните тренировки. Други пък напълно допускат подобни приятни замени.

Трябва само да се изпълни едно просто условие – да се добави малко спортна техника в някои пози.

Лаура Бърман, кандидат на науките, сътрудник на Медицинското училище Файнберг при Северозападния университет в Чикаго, смята, че сексът – това също е разновидност от упражнения, особено когато партньорите обичат да експериментират.

Освен това колкото повече е сексът във вашия живот, толкова повече правилни хормони, като ендорфин, освобождава нашето тяло.

А ендорфините, както знаем, отговарят за доброто настроение и понижават апетита. Тоест не просто си организирате своеобразна тренировка за мускулите, но и спирате да преяждате, а това означава, че свалянето на излишните килограми става по-лесно.

1. Мисионерска поза

Тази поза активира мускулите на торса и на седалището. Старайте се заедно с тялото да приповдигате таза, а не да се огъвате в кръста, и да стискате дупето.

2. Ездачка

Движенията в тази поза също натоварват дупето и торса. Работете с тазовите мускули и на долната коремна преса все едно яздите кон. По-сложният вариант – позата трябва да е подобна на клякане, краката трябва да са издадени напред. В тази случай участват още повече мускули – натоварват се краката.

3. Мост

В тази поза за напреднали участват трицепсите,бицепсите, пресата, бедрата и квадрицепсите. Така че бъдете внимателни – мостът не е вариант за слабаци.

4. Арка

Модифициран вариант на моста. Отличава се с това, че раменете на жената са отпуснати и на практика са на леглото. В резултат работят мускулите на торса, седалището и бедрата – долната част е по-близо до коленете.

5. Кресло

Седнали сте на коленете на партньора, разположили сте се на дивана, на фотьойл или на пода с лице към него. Краката ви са върху раменете му. А краката на партньора ви обхващат.

По време на движенията в тази поза се включват мускулите на коремната преса и на торса. Ако желаете да увеличите натоварването, не позволявайте на партньора да ви помага. Ако ръцете му са свободни, той ще може да им намери много по-интересно и приятно за вас занимание.

6. Обятия

Тази поза обичат да показват в романтичните сцени в леглото по филмите. Той ви държи за ръцете, а вашите крака го обхващат около таза. Смята се, че в този случай основната работа се налага да се изпълни от партньора, но вие също можете да изпитате върху себе си натоварването.

Първо, участват ръцете, които трябва да стабилизират тежестта на тялото ви и да ви задържат на нивото на гърдите му – вариантът на захвата ще определите вие.

Второ, налага се добре да поработите с мускулите на вътрешната част на бедрата. Те здраво ще трябва да обхващат тялото на партньора, за да не се изместите назад.

7. Кучешката

Тази поза може да се смята за модифицирана на планка. Участват бедрените мускули, квадриципсите и седалищните мускули, които ще помагат на тялото да поддържа устойчиво положение.

Ако проявите изобретателност, във всяка поза можете да натоварите добре всички мускули. Най-важното е да го правите умно, за да не приключи аеробиката в леглото с травми.