Оказва се, че жените не са единствените, които преминават през период на менопауза.

Подобно явление се наблюдава и при мъжете, но учените все още не са напълно единодушни, защото при мъжете симптомите не са толкова ясно изразени и не са толкова определени във времето.

Във всеки случай, при силната половина от обществото се наблюдават ефекти, сходни с тези на дамите, които са причинени от намалено количество на мъжкия полов хормон тестостерон.

Според специалисти, мъжете в средна възраст, които изпитват симптоми на менопауза, биха могли да изпитат значително подобрение при приемане на хормон тестостерон.

Какво представлява мъжката менопауза?

Тъй като, както казахме, при мъжете този период не е така ясно разграничим както при дамите, някои лекари отричат съществуването на менопауза при мъжете.

Всъщност това, за което говорим, е по-скоро постепенно намаляване на произведения при мъжете тестостерон. Случва се на всички мъже в различна степен, но като цяло може да се обобщи, че производството на хормона намалява с годините.

Това може да предизвика у мъжете редица симптоми като умора, слабост, сексуални проблеми и депресия.

За разлика от жените, при които яйчниците напълно спират производството работа след менопаузата, то при мъжете може да се произвежда семенна течност дори и след 80 годишна възраст. Все пак около 45 - 50 годишна възраст работата на тестисите се забавя до известна степен, а след 70 годишна възраст се забавя значително.

Как се диагностицира мъжката менопауза?

За да диагностицира менопауза при мъжете, докторът трябва да направи кръвни изследвания за да установи равнището на хормоните. Освен това се правят някои физически тествания. Всички направени тестове ще установят дали се касае за намалено количество на мъжки полови хормони или на други здравословни проблеми.

Как се третира това състояние?

Ако се докаже, че състоянитето е резултат от намален тестостерон, лекарят може да проведе хормонална терапия и да ви помогне да се избавите от симптоми като по-лесна уморяемост, намален сексуален интерес или депресия.

Не винаги обаче е добре да се прилага подобно лечение, защото тази хормонално заместваща терапия, подобно на същите хормонално заместващи терапии при жените, може да доведе до някои рискове. Счита се, че при мъжете подложени на подобна терапия се увеличава риска от рак на простатата, което е доста по-сериозно състояние от липсата на сексуално желание или умората.

Много често лекарите са по-склонни да препоръчат на мъжете не хормонално заместваща терапия, а просто някои здравословни промени в начина на живот, които всъщност могат да извършат чудеса.

За депресията могат да предпишат антидепресанти ако състоянието на пациента го изисква, а цялостен ефект може да се постигне със здравословен хранителен режим и увеличена двигателна активност и спорт.

Ако имате съмнение, че сте в период на андропауза (това е наименованието на менопаузата при мъжете), бихте могли да посетите вашия личен лекар, който познава добре вашето здравословно състояние и да му зададете следните 6 важни въпроса:

1. Попитайте дали вашата андропауза се нуждае от лечение;

2. Попитайте дали хормонално заместващата терапия е добро решение за вас или можете да се подобрите и с други стредства (спорт, диета);

3. Какви ефекти могат да се очакват от една такава евентуална терапия и как можете да се справите с тях;

4. Попитайте дали сте изложени на риск от сърдечни заболявания;

5. Какви промени в начина на живот могат да се направят;

6. Как да изберете подходяща програма с двигателна активност според вашите нужди;