Израелски учени от Университета на Тел Авив твърдят, че редовните интимни ласки удължават живота на хората, които вече са преживели инфаркт.

Интимната наслада не е забранена след сърдечен пристъп

В продължение на 22 години изследователите наблюдавали 1120 мъже на възраст над 65 години и анализирали половата активност на участниците в проекта, преди да се случи инфаркт, и след това.

Оказва се, че възрастните, които се отдават на интимни ласки повече от веднъж седмично, още преди своя първи инфаркт, с 27% по-рядко умирали, след като ги застигнел сърдечен пристъп.

Тази подгрупа доброволци също се чувствала по-млада както по отношение на физическа форма, така и по смисъл на интимни отношения.

Сексът веднъж седмично увеличавал шансовете за оцеляване след инфаркт с 12%, а редкият и случаен секс – с 8%.

За хората, преживели инфаркт, най-добрият избор е не повече и не по-малко от веднъж седмично интимни ласки.

Тези, които се отдавали на страстта с такава честота, с 37% по-рядко умирали преждевременно. Сравнението е със средностатистическият човек на тази възраст и с аналогично здравословно състояние.

Неактивните в интимен план хора по-често страдали от хипертония, повишени нива на холестерол, диабет и различни хронични заболявания, развиващи се през първата година след инфаркта.

Интересно е също, че по-малко от половината от неактивните в полов смисъл хора имали постоянен партньор в рамките на година преди инфаркта. А 94% от тези, които имали интимни контакти по-често от веднъж седмично, имали такъв близък човек.

Ръководство за секс след инфаркт

Още през 2013 г. едновременно Американската и Европейската кардиологична асоциация излязоха с нещо като ръководство как да се отдаваме на интимни ласки след инфаркт.

В него се посочва, че човек може да се върне към интимната наслада седмица след сърдечен пристъп, стига да не изпитва болки и неприятни усещания при ходене.

Изследователите предупреждават, че интимните ласки за хора с болно сърце, са безопасни само в позната обстановка, тоест със съпруга или със съпругата и желателно у дома.