През лятото, в сезона на отпуските съществува голям риск да бъдем ужилени от оса, опарени от медуза или пък да ни се забие кърлеж. Своевременно оказаната първа помощ ще позволи избягване на неприятни последствия.

Ужилване, опарване и забиване през лятото - оказване на първа помощ

Опарване от медуза в морето

Една от най-разпространените заплахи, с която се съпровожда почивката на морския бряг, това са медузите. Според статистиката, около 150 млн. души ежегодно се сблъскват с тези животни. Няколко десетки загиват от фатално опарване. У нас може да ни опари леко медуза в Черно море, обикновено се получава зачервяване, което бързо минава. В Егейско море, поради по-високата температура на водата, характерната за опарването симптоматика е по-силно изразена.

Всъщност опарването от медуза представлява алергична реакция. В отговор на докосването от клетките на медузата незабавно се отделят отровни вещества, които разяждат клетките на епидермиса и предизвикват химическо изгаряне. Освен местно увреждане, при някои по-опасни медузи, възниква и системно, което може да доведе до опасни последствия.

Особено опасна е срещата на медузи при алергии. При освобождаване на медиатори след опарване може да се появи болка в мускулите, повишава се артериалното налягане, развива се оток на белите дробове.

Първа помощ при опарване от медуза

При опарване от медуза е добре да се излезе от водата и да се вземат мерки по оказване на първа помощ. Първото нещо, което следва да се направи, е да се премахнат останалите на кожата фрагменти с неостър предмет – пластмасова карта, тъпа страна на ножа и т.н.

Важно е това да се прави внимателно, за да не се увредят тъканите на медузата и да не се предизвиква освобождаване на допълнително количество химически вещества.

Впоследствие следва да се промие засегнатото място с морска вода, не трябва за тази цел да се използва питейна вода, тъй като това ще влоши положението, а след това и слаб оцетен разтвор.

Освен това за инактивация на белтъците, съдържащи се в отровата, към областта на опареното следва да се приложат топли компреси или опареният крайник да се потопи за 10-15 минути в топла вода с температура 40-45 градуса.

За завършване на процедурата следва да се намаже засегнатото място с крем или с мехлем с кортикостероиди, а също и да се вземат обезболяващи нестероидни противовъзпалителни средства – ибупрофен, парацетамол и т.н., и антихистамини за намаляване на болката.

Всички тези процедури съвсем няма да са необходими, ако ни опари черноморска медуза. Получава се съвсем леко зачервяване, което няма нужда от третиране и заздравява от само себе си.

Забиване на кърлеж

Още една опасност, съпровождаща летният отдих – кърлежите. Някои от тези насекоми е възможно да са преносители на опасни инфекции, и то по-точно на вируса на кърлежовия енцефалит.

Кърлеж може да ни се забие, докато сме сред природата, на вилата и дори в градския парк, макар и общините се стараят периодично да пръскат тревните площи за кърлежи.

Пик на активността на кърлежите се падат основно в началото и в края на лятото, тоест повторното размножаване и увеличаване на популацията предстои след около 20-25 дни.

Кърлежите обикновено обитават тревата и ниските храсти, по дърветата трудно могат да се открият. Когато успее да се закачи за тялото, кърлежът не се забива веднага, а търси подходящо място.

Основно се локализират в областта на слабините, подмишниците, зад ушите, по скалпа, а също и по свивките на лактите и на коленете.

При попадане на тялото кърлежът пълзи единствено нагоре. На това се основават и правилата за профилактика на забиване на кърлежи. Да не попадне под дрехите, е добре панталоните да се слагат в чорапите.

Ужилване от оса

В обичайните случаи на ужилване към засегнатото място се поставя компрес – леден или студен и се приемат антихистамини. Мястото на ужилването може да се намаже с крем с кортикостероиди.

Тези и някои други медикаменти и средства за първа помощ следва задължително да се вземат, когато се отива някъде на почивка.