Семейна или наследствена полипоза на дебелото черво - причини
Здравна Енциклопедия

Семейна полипоза на дебелото черво – това е доста рядко срещано патологично състояние, при което в дебелото черво се появяват множество доброкачествени полипи, обусловени от генетична предразположеност.

Количеството на тези полипи може да стигне до няколко хиляди. Тази болест протича с изразени чревни разстройства и постепенно води до нарастване на признаците на анемия.

Опасността от това заболяване се заключава в това, че съществува изключително висок риск от превръщането на тези образувания в злокачествени.

Разпространението на семейната полипоза сред населението не е висока. Според статистиката, честотата, с която се среща този патологичен процес е приблизително 1 случай на 10 000 души население.

В САЩ са били проведени изследвания, с помощта на които се установява, че ежегодно на бял свят се появяват около 3000 деца, които имат риск от развитие на това заболяване.

Без необходимото лечение това заболяване задължително ще доведе до развитие на аденокарцином

Най-често полипите в червата за първи път дават признаци за себе си още в тийнейджърска възраст. В този случай те стават злокачествени след около 30 години.

Понякога този патологичен процес е с по-агресивен характер. Първите клинични признаци възникват още на възраст до 7 години, а злокачествените изменения се появяват до 30-годишна възраст.

В редица случаи тази патология е със скрито протичане. Оплакванията стават специфични едва след 40 години.

Според литературни данни, най-малкият пациент сблъскал се с това заболяване, е бил само на 1 година. Когато станал на 8, патологичният процес придобива злокачествено протичане.

Установено е, че при приблизително 85% от хората се провеждат сфинктерозапазващи хирургични интервенции до момента, в който полипите станат злокачествени. След развитието на аденокарцином този показател вече се равнява едва на 30%.

Семейната полипоза на дебелото черво е генетично обусловено заболяване. Предаването на това заболяване се осъществява чрез автозомно-доминантен тип наследяване.

Установено е, че образуването на полипи е пряко свързано със специфичен ген, който се намира в рамото на петата хромозома. Мъже и жени еднакво често се сблъскват с тази патология.

При някои полипите в червата са с еднотипна структура, а при други значително се различават по своите морфологични особености. Размерите на възникналите образувания също често се отличават. Интересното е, че големите полипозни елементи имат голяма склонност към злокачествено израждане.

Доста често семейната полипоза на дебелото черво се съчетава и с различни вътречревни проявления.

Симптоми при семейна полипоза

В преобладаващия брой случаи първите симптоми на този патологичен процес възникват на възраст от 15 до 19 години. Пациентът започва да се оплаква от болков синдром, локализиращ се в областта на корема, изхожданията зачестяват – до 5 пъти и повече пъти дневно.

Характерът на болката при това заболяване може да бъде най-различен. Едни хора посочват, че е умерено изразена, а други говорят за остри интензивни пристъпи. Болковият синдром често се определя в долните части на корема, но може да се локализира и в горните.

Диагностика и лечение на болестта

Обикновено семейна полипоза на червата не е възможно да се заподозре само въз основа на съпътстващи клинични проявления, поради тяхната неспецифичност.

Важен момент е изясняването, има ли човек някакви роднини, страдащи от аналогичния проблем. Установяването на полипи в червата се извършва с помощта на ректоманоскопия и колоноскопия. Планът за изследвания може да се допълни и с иригоскопия.

Лечението на това заболяване предполага задължително провеждане на хирургична интервенция.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 184

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg