Организмът е съвършена система, и все по-често в медицината се говори за взаимовръзката на различни органи и системи. Все по-често се налага разбирането, че трябва да се лекуват не болестите, а човека, и проблемът трябва да се разглежда в цялост, пълната картина.

Така се заражда и функционалната диагностика – концепция, позволяваща да се оцени състоянието на различни системи на организма.

Зъболекарят може да стане специалистът, който първи да забележи симптомите на диабет и да ни избави от главоболие, лечението на което е било безуспешно с години.

Възможностите на съвременните зъболекари

Съвременната дентална медицина отдавна е излязла от рамките на диагностиката и лечението на венци и зъби. Натрупаните знания и възможности позволяват решаването на многобройни медицински проблеми, да се открият заболявания на вътрешните органи, метаболитни процеси.

Затова често зъболекарите имат нужда и от мнението на други специалисти.

Радостен е и фактът, че общопрактикуващи лекари, гастроентеролози, кардиолози започнаха да обръщат внимание на състоянието на устната кухина на пациента и да откриват признаци на предразположение към заболявания, а също и причини за усложнения.

За да видим проблема в цялост и да оценим всички предразполагащи фактори и тези, които ще способстват за усложненията, съществува функционална диагностика, позволяваща да се открие взаимовръзка и да се състави план за ефективно лечение.

За да бъде по-разбираемо, е достатъчно да се приведе конкретен пример. Нека да представим – пациентът Николай, на 58 години, който е постоянен в дентална клиника.

В устатата му не е останал нито един здрав зъб, на всеки има пломба, болни венци. На някои зъби има по няколко пломби. Зъболекарите определят тази форма на кариес като декомпенсирана.

Зъболекарят лекува кариес, слага пломби, препоръчва протезиране, дава препоръки за хранене, хигиена на устната кухина, но това се оказва недостатъчно.

Каква е причината за толкова широко разпространение?

Трябва да се търси в заболявания на вътрешните органи, особено в патологии в храносмилателната система.

Многобройни изследвания доказват, че за заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур е характерна множествена форма на кариес. Формира се в резултат на нарушения от страна на храносмилателната система. Ако се започне лечение, симптомите в устната кухина е възможно да бъде възпрени.

В някои литературни източници кариесът, заболяванията на венците, вече престанаха да се разглеждат като самостоятелно заболяване, и зъболекарите настоятелно препоръчват да се търси основната причина:

  • Заболявания на вътрешните органи;
  • Нарушение на метаболитните процеси;

Хронично главоболие

Досега в очите на пациентите зъболекарят се е разглеждал като лекар, който се занимава с лечение единствено на венци и на зъби. Повечето хора, дори са си създали алгоритъм за посещението – беседване, анализ на оплакванията, преглед, рентгенография и лечение. Обикновено този сценарий завършва с успех – измъчвал ви е зъбобол, а сега – не. Всички са доволни.

Но има и ситуации, в които пациентите страдат от главоболие, запушен нос и звънене в ушите, наблюдава отслабване на слуха и дори изтръпване на пръстите на ръцете.

Логично е да се предположи, че за поставянето на диагнозата и лечението нито един болен няма да отиде на зъболекар. Ако отслабването на слуха е УНГ, то на изтръпването на пръстите – кардиолог и венеролог.

Лекарите ще назначават лечение, ще правят всичко, за да избавят пациента от главоболие и прочие симптоми. То може да продължи с години, а резултат да нея, а зъболекарят може да намери и излекува причината.