Колко често сте чували от приятелки, колежки, познати, че запазват семейството си, поради някаква причина различна от любовта?

Едни се задържат в неуспешния брак, заради общото жилище, трети се боят от самотата. Ситуацията се усложнява от наличието на общи деца.

Понякога децата са основната причина двама съпрузи да останат заедно, въпреки че чувствата между тях отдавна са изстинали. Струва ли си да жертваме личното щастие, заради детето? На какво се дължи страхът на голяма част от родителите от развод?

Те седели и мълчали. И нямало за какво да си говорят. Семейната двойка отдавна вече бе загубила усещането на семейно цяло, но никой от тях така и не се решавал първи да предложи развод.

Зад стената децата тихо се играели и страхът на техните родители да не ги наранят, не им позволявала да се решат да изградят ново лично щастие отделно един от друг.

Всички опити за подобряване на отношенията се разбивали на парчета. Разбиране нямало, разговорите не вървели, привличането изчезнало, а когато някой искал нещо да каже на други, просто смръщвал вежди.

Нужни ли са такива жертви? От какво се боят двойките, които са само привидно семейство?

Защо жените се страхуват от развода?

1. Аз на никого не съм нужна – въпреки че жените презрително бива наричани слабият пол, голяма част от семейните задължения те поемат на крехките си рамене.

И въпреки това успяват да бъдат поддържани, привлекателни, интересни.

Но ако жената не е обичана и нещастна в брака, тя често престава да се грижи за себе си, спира да обръща внимание на фигурата си, не се глези с покупка на нови дрехи, напълно се потапя във възпитанието на децата си, в разногласията с мъжа си.

Искрящият ѝ поглед посърва. Мъжете, които ѝ се изпречват на пътя, не обръщат внимание на намусената, затънала в мисли, объркана дама. Това води до развитие на комплекси, увереност в собствената непривлекателност, депресии.

2. На децата им е необходим баща – това е истина, с малко условие. Децата се нуждаят от добър, любящ татко, пример за подражание.

И мъжът остава за тях баща, независимо от статуса на съпруг. В повечето случаи се наблюдава странна метаморфоза – след развода децата виждат баща си по-често, отколкото преди това.

Мъжете не желаят да се задържат в дом, който се тресе от постоянни скандали, упреци. Те остават до късно на работа, прекарват време с приятели, през почивните дни предпочитат да стоят в гаража.

„Неделният“ татко, любящ, спокоен, леко затъжил се за децата си, е много по-добър вариант от постоянно уморения, неудовлетворен татко.

Децата остават при него през почивните дни, заедно прекарват ваканциите, разхождат се вечер, когато времето го позволява.

3. Жената с „шкембе“ – няма шансове. Това неприятно прозвище било измислено от надарени с ум хора. Ако мъжът е готов да съедини живота си с жена, детето няма да бъде пречка в това, иначе това не е вашият мъж.

4. Финансовото положение се влошава – паричните въпроси не дават на много двойки да се решат на разтрогване на брака. Жените се боят да останат с детето без материална подкрепа, заедно с проблемите.

Във всяко семейство събитията се развива по различен начин. Но любящият татко няма да остави децата си без средства за съществуване.