Козметичните серуми са концентрирани козметични средства, които се използват за допълнителна грижа.

Серумите – това са концентрати от активни компоненти, затова действат по-бързо от кремовете. Какво е важно да знаем за серумите?

По какво се различават от кремовете

Основната разлика е в състава. Серумите не съдържат вещества, които да образуват тънък слой на кожата и възпрепятстват изпаряването на влагата. Те съдържат по-малко сгъстяващи вещества, което прави тяхната текстура по-лека.

Ако традиционните овлажняващи кремове за лице съдържат по-силни съставки, като минерално масло, например или вазелин, то серумите са леки средства с по-висока концентрация на активни вещества.

Серумите – това са само козметични продукти, затова и доктор Чарлз напомня, че те не осигуряват дълбоко почистване на кожата.

Серумите са обикновено под формата на течност или на гел. Сред предимствата на серумите е това, че в голямата си част са вода при нанасяне на лицето се изпаряват и остават само активни съставки – антиоксиданти, киселини, избелващи вещества, пептиди и други вещества.

Активните съставки на серумите проникват в кожата по-бързо и по-ефективно, отколкото на кремовете, които работят само на повърхността на епидермиса, като се образува бариера на кожата за задържане на влага.

Серумите са по-скъпи от кремовете. В скъпите серуми обикновено активните съставки са повече, и това са тези с най-добро качество.

Препоръчително е винаги да се интересуваме какъв е състава на серума, който купуваме, за да сме сигурни, че в него имат съставки, които не просто подобряват външния вид на кожата, но  и я подхранват.

Какви са серумите

Серумите – това са средства за допълнителна грижа, тоест с насочено действие, затова се избират в зависимост от конкретния проблем с кожата. Но има и универсални продукти – овлажняващи, които могат да се използват и в млада възраст.

Серумите по действие са антиоксидантни, регенериращи, себорегулиращи, избелващи, с витамини, за борба с акне.

Кой трябва да е внимателен със серумите

Ако кожата е нормална, то използването на серум всеки ден не е задължително. Това са продукти за допълнителна грижа, а не за основна.

При хронични кожни заболявания, например, екзема или розацея, използването на серуми може да предизвика кожни раздразнения.

Заради високата концентрация на активни вещества серумите могат да предизвикат кожни раздразнения.

Със серумите следва да внимават зрели жени с много суха кожа. Такъв тип кожа се нуждае от по-силни вещества, които спомагат за задържането на водата, която се съдържа в кремовете.

Тези продукти са по-концентрирани, затова се използва само по една капка, тъй като насищането на активни вещества може да предизвика раздразнение или алергия.

Как да изберем серум

При избор на продукт следва да се ориентираме по неговото предназначение и състав. Като за първи път за предпочитане е използване на овлажняващ серум. Овлажняване е необходимо във всяка възраст и за кожа от всеки тип.

Овлажняващите серуми започват да се използват в по-млада възраст.

Ако кожата е суха и прекалено стегната, то за предпочитане са серуми не само с хиалуронова киселина.

Но и с аминокиселини, мастни киселини, които спомагат за укрепване на кожната бариера, предпазват най-големият орган на човешкото тяло от вредното въздействия на околната среда.

До 25 години, когато кожата е предразположена към поява на пъпки, специално внимание следва да се обърне на почистването, а също и използване на противовъзпалителни серуми.

В състава е добре да присъстват екстрактите от растения, например, алое, прополис. Продуктите с магнезий също притежават антибактериален ефект и облекчават раздразнението, успокояват кожата.

Препоръчително е използване на противовъзпалителни серуми с цинк, екстракт от арника. Ако кожата е чувствителна, то са необходими овлажняващи средства, които възпрепятстват загубата на вода, а също и успокояващи серуми.

Например, това може да са средства на основата на минерална вода, с екстракт от лайка, зелен чай, зехтин.

Ако кожата е проблемна, подходящи са серуми с ретинол, цинк, прополис, салицилова киселина. При сериозно акне могат да се използват противовъзпалителни серуми.

Често те съдържат киселини, които спомагат за по-лесно отделяне на горния слой клетки, потиска се растежа на бактериите, които предизвикват възпаление при акне.