Артрит – това са цяла група заболявания, при които се развива възпаление на ставите. Артритът може да бъде самостоятелна болест – например, ревматоиден артрит, спондилит и др., така и проявления на други патологии – ревматизъм.

При артрит може да се засегне само едната става или няколко. Във всеки случай за артрит са характерни ставни болки и скованост в движенията, които с годините само нарастват.

Какво може да направи човек с артрит, за да намалее болката в ставите, без да се прибягва до помощта на лекарство?

Особености на прием на лекарства и добавки при болни стави

Традиционно се назначават противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, обикновено това са препарати от групата на нестероидните противовъзпалителни.

Сами по себе си те не са безобидни и са с цяла съвкупност от странични ефекти. Затова не трябва да се приемат дълго време, а в някои случаи са и противопоказни.

Освен лекарства, по аптеките се предлагат и множество хранителни добавки с билки или отделни техни компоненти, които обещават справяне с болките.

Следва да се уточни – нито ефективността, нито безопасността на тези препарати се гарантира.

За разлика от лекарствените препарати, в състава на хранителните добавки влизат множество компоненти, освен активно вещество, и как организмът с хронично възпаление на ставите ще реагира на тях – никой не може да каже.

1.Сваляне на излишните килограми

Това е първото място в списъка на алтернативните препоръки в борба със ставните болки. Наднормените килограми притискат и без това възпалените разрушаващи се стави, като се усилват проявленията на симптомите.

Най-много страдат краката – стъпала, колене, бедра. С всеки свален килограм болката намалява, а подвижността се увеличава.

Какво е важно да се отчита? Гладуването не помага за сваляне на килограми. На фона на остър недостиг на калории възниква и недостиг на макро- и микроелементи, сред които и на калций, който е жизнено необходим за ставите.

Строгите диети могат да доведат до прогресиране на артрита и влошаване на общото състояние. Затова начините за борба с наднормените килограми на фона съществуващ артрит трябва да се консултират с лекуващия лекар.

2.Увеличаване на физическата активност

Към намаляването на килограмите следва да се добави увеличаване на физическата активност. И въпросът не е само в изгарянето на допълнителните калории, борбата с наднормените килограми се води основно във фитнеса, а не в кухнята.

Движението е изключително важно за ставите. То активизира кръвообращението в тях, а това забавя процесите на разрушаване на хрущялите и позволява да се запази подвижността.

Не се препоръчва претоварване на ставите на краката с бягане, а при прогресиращ артрит – и с интензивно ходене.

По-добре е да се използват щадящи видове физическа активност, сред които плуване, водна аеробика.

3.Масаж на ставите

Масажът при артрит е важна част от грижата за болните стави. Също помага за увеличаване на притока на кръв към засегнатите тъкани, а също с него и на хранителни вещества и на кислород.

Помага за отпускане на стегнатите от болков спазъм мускули около ставите. Това не само допринася за намаляване на болките, но и спомага за увеличаване на подвижността.

Масажът не е панацея при артрит, но в комплекс с останалите лечебни процедури дава ефект.

Съществуват различни видове масажи при болни стави. Обединява ги това, че са доста меки, включват галене, натискане, разтриване, няма резки силови въздействия върху засегнатите от болестта области.

4.Повече растителни храни

По данни на изследване, публикувано през септември тази година, се установява, че ако се ограничи месото и се ядат повече плодове, зеленчуци и бобови възпалението и болките при ревматоиден артрит намаляват.

За 4 седмици експериментално хранене с ограничаване на месото и преминаване към вегетарианска диета се постига значително намаляване на болките, и на сутрешната скованост в ставите.

5.Използване на студено и топло

Тези средства за въздействие върху организма винаги са ни под ръка. Лед за студено, допринася за намаляване на възпалението, против болки и отоци.

Използва се при обостряне на болести, като се поставя върху засегнатата област за 10-15 минути, не по-малко от веднъж на ден.

За загряване подходящи са грейки, бутилки с гореща вода и дори обикновено електрическо одеяло. Сутрин може да се вземе топъл душ или вана.

Нито един от гореописаните методи няма да облекчи болките в ставите за броени минути, както го правят таблетките. Но използвани комплексно те дават дългосрочен ефект и са безопасни за организма.