Ранички в носа макар и веднъж в живота се появяват на всеки от нас. Те болят, сърбят, възможно е и да кървят. Нека да разберем от какво се образуват, с какво се лекуват и какво да направим, ако малката рана не заздравява дълго време.

Причини за поява на ранички в носа

Разбира се, всеки човек с подобен проблем желае раничката му в носа да заздравее възможно най-бързо. Но преди да бъде започнато нейното лечение, е необходимо да узнаем какво е именно е предизвикало нейната поява. Най-разпространените причини са следните:

• Навик за бъркане в носа с пръст. С ноктите си човек може лесно да увреди лигавицата на носа.
• Прекарано вирусно заболяване. Използването на капки срещу хрема изсушава лигавицата. И по нея се образуват корички, които е възможно да станат рани.
• Херпес в носа
• Сикоза – възпаление на космените фоликули в носа. Причинителите на това заболяване са златистите стафилококи, които е възможно да се съчетаят с други бактерии.

Предпоставка за развитието на сикоза е хроничният ринит, ендокринни заболявания, порязвания и микротравми в областта на носа. Често причината за това раната в носа да не заздравява дълго е сикозата.

• Вследствие на открита травма на носа, която възниква вследствие на удар с открит предмет по тилната част на носа, например при футболен мач . Подобни травми могат да възникнат паралелно с фрактура на носа.

И за да не се появяват незаздравяващи рани по носната лигавица, лечението на такива травми следва да започне незабавно.

Дерматолози напомнят, че продължително незаздравяващите рани независимо в коя част на тялото се намират следва да бъдат задължително изследвани от онколог.

Как се лекуват раните в носа?

Начините за лечението им зависят от причините за тяхната поява. Ако раната се е появила поради механично увреждане или след прекарана настинка, пробвайте сутрин и вечер да мажете засегнатите зони с масло от шипка.

Аптечният мехлем, който е показен при рани в носа, следва да е подходящ за третирането на носната лигавица.

Ако причината за появилата се рана в носа е херпес, то обривите се обработват с тетрациклинов или цинков мехлем или с омекотяващи масла – шипково, облепихово.

Това ще облекчи дискомфорта и ще ускори заздравяването.

Раничките в носа, предизвикани от патогенни бактерии, е препоръчително да бъдат лекувани под лекарско наблюдение. А ако раната в носа не заздравява, тогава се обърнете към специалист по уши, нос и гърло.

Стафилококите безконтролно не се размножават случайно във вашия нос. Това означава, че е нужно да откриете първопричината затова и да подходите комплексно към лечението. За това се използват препарати с външно и вътрешно въздействие, включвайки антибиотици.

Златистият стафилокок се поддава на лечение с антибиотици, друг е въпросът, че може да се мине и без тях.

Нетрадиционни методи за лечение на ранички в носа

Неконвенционалната медицина в такива случаи препоръчва лечението на такива рани с помощта на пепел. Запалете хартия в сребърен съд и изхвърлете образувалата се пепел. А останалата на дъното кафява патина съберете върху памучен тампон и намажете раничката. Повторете това няколко пъти.

Още едно средство – вътрешният слой на яйчената черупка. Страната, която мазни следва да се приложи към раната.

Да вярвате на тези рецепти или не – решете сами. Но най-надеждният способ е да се лекувате под наблюдение на медицински специалист.