Предотвратяването на рак на кожата не винаги е лесно, защото в много случаи не е достатъчно само да носите слънцезащитен крем всеки ден.

Тенът на кожата зависи от гените, навиците, състоянието на кожата от предходните години и други фактори, които са от огромно значение за поява на болестта. Дерматолозите споделят 6 основни факта за опасното заболяване, които всеки човек трябва да знае.

Ако имате по-тъмен тен

"Меланомът не се влияе от цвета на кожата", казва Шелби Моонър, директор по образователните въпроси към Фондацията за проучвания, свързани с меланома. Хората, чиято кожа е с по-тъмен тен, имат коефициент на фотозащита около 13.4 (в сравнение хората с по-светла кожа, при които коефициентът е 3.4), необходима за адекватна защита от слънцето.

Някои хора и дори лекари мислят, че хората с по-тъмен тен са защитени от поява на рак на кожата. Това схващане е напълно погрешно, според д-р Брук Джаксън, асоцииран професор по дерматология в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Според него, това предположение е причина хората с по-тъмен тен да не се пазят достатъчно и да развият злокачественото заболяване, като то бъде открито в по-късен етап.

Ако имате фамилна анамнеза за меланом

"Ако имате роднина от първа степен-родител, брат, сестра или дете, който е имал меланом, шансовете за поява и развитие при вас са 50% по-високи", казва Дженифър Линдер, дерматолог в Скотсдейл, Аризона. Въпреки че експертите препоръчват, един годишен преглед за рак на кожата при дерматолог, възрастните хора, които са с фамилна анамнеза трябва да се проверяват веднъж на всеки шест месеца.

Ако използвате солариум

Повече от 419 000 случая на рак на кожата се регистрират в САЩ всяка година, те са свързани с употребата на уреди за изкуствен тен. Не използвайте солариуми, експертите съветват да осведомите вашия дерматолог, за да добави тази информация в проследяване на риска от поява на рак на кожата.

Ако имате много бенки

Колкото повече имате, толкова по-голям е рискът от рак на кожата. Около половината от всички меланоми, които се развиват, са в предварително съществуващите бенки.

„Те са два вида, малки слънчеви петна, равномерно оцветени и добре оформени, и тези, които наричаме атипични бенки“, казва д-р Линдер. Хората, които имат 10 или повече атипични бенки, известни също като диспластичнини невуси, са застрашени 12 пъти повече от развитие на меланом сред общото население.

Ако имате много светла кожа

Хората със светла кожа, светли очи и коса, имат по-малко количество от защитния пигмент меланин в кожата си и са по-податливи на слънчеви изгаряния. Тези хора имат повече бенки по тялото си. Според скорошно проучване, в което участват 477 деца със светла кожа на възраст под 10 години, резултатите показват, че участниците със сини очи са по-склонни към поява на бенки след слънчеви изгаряния.

Ако през последните години сте се излагали на продължително слънчево изгаряне

„Рискът от меланом се удвоява, ако сте имали дори само един мехур от слънчево изгаряне“, казва д-р Моонър. За щастие никога не е късно да получите информация как да се грижите за тялото си и да промените вредните си навици. Трябва да знаете, че противно на общоприетото схващане, само 23% излагането на слънце е придобито до 18-годишна възраст.