Позитивното мислене днес е популярно като никога. Но вече се появиха негови противници. Един от тях е психологът Кристин Хамонд, която обяснява защо е важно да се съблюдава баланс между позитивния и реалистичния поглед върху живота.

По природа тя е оптимист, приятно е да вижда, когато чашата е наполовина пълна. Но животът я е научил, че в някои ситуации позитивното мислене носи повече вреда, отколкото полза.

Преминавайки през болката, страданието, тъгата и унинието, човек придобива сила на духа, характер, смелост, решимост и упоритост.

Черно или бяло

За оптимистите е естествено да не забелязват лошото. Но ако изхвърлим от главата всичко, което ни доставя дискомфорт, като не даваме възможност както трябва да обмислим, рискуваме да получим изкривен поглед за света.

Опитвайки се да избягваме всичко неприятно, не можем истински да решаваме проблеми, скрити дълбоко вътре, и неволно ще създаваме условия, при които тези дълбоки проблеми отново и отново излизат на повърхността.

По аналогичен начин, за песимистите е типично да не забелязват доброто. Но ако не можем да се наслаждаваме дори на простите радости от живота и пълноценно да усещаме емоциите, обедняваме емоционално.

Това също пречи за решаване на вътрешните проблеми, доколкото ни се струва, че животът вече никога няма да стане по-добър.

Трябва балансирано да съчетаваме двата вида мислене – позитивно и негативно.

Позитивното помага в много ситуации, но понякога негативното е по-полезно. Трябва да балансираме 2-та вида мислене, за да решаваме вътрешните проблеми и да израстваме.

За да намерим този баланс…

… проследявайте мислите
За да откриете този баланс, анализирайте, какви ценности приемате, и какви отхвърляте. Не е важно, колко често се замисляме за това. Важно е какви идеи предизвикват у нас силни емоционални реакции.

Опитайте поне един ден да записвате възникващите у вас мисли и след това отменете тези от тях, които предизвикват силна реакция. Погледнете, доколко се съблюдава баланс между позитивните и негативните реакции..

… спомнете си за обещанията, които сте давали на себе си

Всеки човек дава на себе си множество обещания – както мислено, така и на глас. Обикновено ги формулираме приблизително така – „Никога повече няма да направя това“, „В бъдеще винаги ще правя така“, „Няма да съм като този човек“.

Тези обещания се закрепват в нашето безсъзнателно, заради което в някои ситуации автоматично реагираме по определен начин, така да се каже на автопилот.

Ярко това се проявява, ако с даденото обещание е свързан тежък спомен или психологическа травма. Спомнете си подобни обещания, които сте си давали и ги запишете.

… отървете се от непродуктивни мисли

Чували ли сте изразите „Ние сме това, което ядем“, „Ние сме това, което мислим“? За да разсеем от непродуктивните мисли – и позитивните, и негативните, и да се съсредоточим върху работа, трябва дисциплина на ума.

Представете си, че вашият мозък е мускул, който изисква постоянна тренировка. Тренира се, когато съзнателно контролираме процесът на мислене.

На някои това им се струва трудно, заради синдрома на дефицита на вниманието, прекарани черепно-мозъчни травми или други проблеми с биопсията на мозъка.

Затова ако не ви се получава да отсявате непродуктивните мисли веднага, снабдете се с търпение и практикувайте.

… научете се да се разсейвате

Позволете си от време на време да се разсейвате.