Повече от 3 седмици всяка сутрин и следобед слушаме новини колко са заразените с коронавирус у нас. От Европа също идват тревожни новини – постоянно се говори за карантина, ограничения, смъртни случаи, претъпкани болници.

От друга страна затварянето на редица ресторанти, заведения и увеселителни паркове изпрати много хора в неплатен отпуск и с неясно бъдеще кога отново ще могат да се върнат на работа.

Така не са малко тези от нас, които се чувстват буквално притиснати до стената – от една страна да не се заразят, от друга да не стигнат до там, че да останат без минимум средства за оцеляване. Това води до огромно напрежение и постоянен стрес.

Докато по-големите държави обявиха мащабни програми за подкрепа на своите граждани, които са засегнати от ограничителните мерки, свързани с разпространението на вируса, у нас няма такива възможности.

Единствената мярка, която може да се счете за успокояваща за останалите без препитание или изпратените в неплатен отпуск, са безлихвените кредити до 1500 лв., които ще се отпускат през Българската банка за развитие.

Как да намалим тревожността и стреса, когато всички около нас се безпокоят и не знаят как да подходят към ситуацията?

Каква е тайната на оптимистичното настроение по време на пандемия

1.Не се крийте под одеялото

Ако всяка сутрин си напомняме за обявеното извънредно положение у нас, а и за ситуацията по света, е трудно до края на деня да останем спокойни.

Подарете си 15 спокойни минути, преди да започвате с ежедневните задачи. Намерете време за себе си.

Много хора в делничните дни излизат от дома, сякаш се изстрелват като ракета. Затова често ни се случва, дори да забравим дали сме заключили вратата и дали спрели печката.

Изобщо не се замисляме за случващото се в момента, а умът ни се рее в обмислянето на ситуации, които могат да ни случат през този ден.

Ако посвещаваме всяка сутрин на себе си по 15 минути, за да помечтаем или за да почетем нещо вдъхновяващо, забързаното ни ежедневие, сякаш ще започне да преминава по-гладко.

Поглезете се с японския зелен чай матча

Топлата напитка е много полезна при настинка, а и не само. Помага за намаляване на тревожността и за победа над стреса.

Според изследвания на британски учени чаша от японския зелен чай може да ни подари не само добро настроение, но и дългоочакван покой.

Създайте уютно пространство

Изследванията показват, че студените, но ненаситени тонове – син, зелен и сив отпускат човек, помагат за успокоение, и това може да се използва.

Докторът на медицинските науки и председател на Американската холистична медицинска асоциация Моли Робъртс разказва, че у дома можем да боядисаме едната стена в един от студените цветове, а в офиса да сложим на работния стол калъф с такъв цвят.

Желателно е и да сменим снимката на работния плот на компютъра. Добре е да създадем пространство, в което ни е наистина приятно.

Повечето от нас може би знаят, че при жените стресът се проявява в по-голяма степен, отколкото при мъжете.

Оставете лошите мисли, постарайте се да се избавите от тях

Постарайте се да оставите всичко излишно и да поемете контрол над собствените си емоции, съветва доктор на медицинските науки и доцент по психология в Колумбийския университет Ерин Оливо.

Представете си, че мислите ви са облаци, които преминават над вас. Оставете всичко, което ви безпокои да отмине.

Когато започнете да си представяте своите мисли като обекти, които просто идват и си отиват, те няма да изглеждат толкова плашещи, и да предизвикват толкова силни емоции.

Използвайте дъвка

Изследване от 2012 г. с участие на повече от 100 души показва, че хората, които дъвчат дъвка, особено ароматна, при напрегната ситуация, били с по-реакция на стрес.

За да постигнем необходимия ефект, трябва да дъвчем дъвка не по-малко от 3 минути.

Опитайте ароматна терапия

Ароматерапията се използва отдавна за лечение на безсъние и за намаляване на тревожността.

Съществува, дори списък с етерични масла, които са най-ефективни за намаляване на стреса. Това са масла от лавандула, роза, бергамот, ладана, сандалово дърво и мента.

Избирайте ароматите, като изхождате от вашите предпочитания. Така например, ако ароматът на мента ви напомня на почивка на вилата или на уюта на домашното огнище, използвайте именно него.

Нанесете 3 капки масло на памучен тампон и дълбоко вдишайте. Направете не по-малко от 10 равномерни вдишвания.

По време на стрес често се повишава и кръвното. Човек може да почувства горещина, да се повиши отделянето на пот.

Правете редовно стречинг 

По време на работа или продължителен престой в една поза задължително се правят кратки почивки. Това помага за намаляване на натрупаното напрежение и за презареждане. Отличен избор е обикновеното разтягане.

Завъртете торса наляво и задръжте в тази поза, след това надясно, повторете няколко пъти.

Дръжте под ръка антистрес топка

Малка антистрес топка – понякога това е всичко, което е необходимо, за да се справим с напрежението и да намалим тревожността. Когато се почувствате напрегнати, просто стиснете топката.

Физическото усилие ще ви помогне да се разсеете от проблемите, които са ви налегнали. Пренасочването на мислите ще спомогне за отпускане и за справяне с негативизма.

Разхождайте се на чист въздух

Ако не сте под карантина, използвайте всяка възможност, за да сте навън. Физическото натоварване способства за освобождаване на ендорфини – невротрансмитери, които ни карат да се чувстваме по-добре.

Тази препоръка у нас по-скоро не е желателно да бъде изпълнявана, тъй като от оперативния щаб се препоръчва да не се излиза от дома, без да има повод за това.

Градските паркове и градини, както и спортни площадки на открито, са затворени или поне влизането и престоя в тях са забранени.

Единственият предлог, под който можем да излезем навън, е да разходим домашните си любимци, да отидем до магазин, аптека, офис на банка, на застраховател и на куриер.

Дори и децата не е позволено да бъдат разхождани. Разходките в планината също не са желателни, това стана ясно още миналия уикенд, когато основните пътеки към Витоша бяха блокирани от служители на общинска полиция.

Направено бе предложение от редица спортни клубове да се разрешат индивидуалните разходки и тренировки поне, тъй като заповедта на здравния министър е повече от двама души да не се събират на обществено място. От оперативния щаб обаче не приеха препоръката и съответно забраната за разходки в планината остана в сила.

Според Националния институт за ментално здраве на САЩ, продължителният стрес повишава вероятността от развитие на психически разстройства, сред които най-разпространена е депресията.

Вземете си топла вана

Когато водата е умерено топла, а не гореща, това спомага за подобряване на кръвообращението, способства за понижаване на артериалното налягане и за нормализиране на нивата на кръвна захар. Понижава се риска, дори и от сърдечен пристъп.

Отмива и всякакъв стрес и на практика веднага ни кара да се чувстваме по-добре. Изследванията показват, че и душът с топла вода помага, но ваната, поради своята по-голяма продължителност, е с мощно терапевтично въздействие.

Да се научим да отпускаме

Този прогресивен метод е разработен през 30-те години на миналия век. Идеята за прогресивно отпускане на мускулите се състои в това да създаде мускулно напрежение, а след това и отпускане.

Отпуснатото тяло води до намаляване на натиска, който разума оказва на поведението ни.

Напрягайте и отпускайте всяка група мускули по 5 секунди, като започнете от челото и завършите с пръстите на краката. Ако някои мускули останат напрегнати след изпълнение на последователността, напрегнете ги и ги отпуснете още 4-5 пъти.

Стресът е ответна реакция на нашия организъм на въздействието на различни неблагоприятни фактори, най-често от възникването на чувство на страх.

В борбата със стреса може да ни помогне физическата активност и хобитата, които успяват да ни накарат да се фокусираме върху това, което правим в настоящия момент.