Синята боровинка е ягодоплодно растение, принадлежащо към семейство Пиренови, род Боровинка, чиито плодове са вкусни, ароматни и много полезни.

Използват се за направата на компоти, конфитюри, желета, консумират се и пресни и от тях се прави сок.

В природата храстите на синята боровинка почти винаги са в съседство с тези на дивия розмарин, от които се отделят летливи съединения, предизвикващи главоболие.

Дори по-рано се е смятало, че синята боровинка влияе по този начин на организма на човека и е била наречена „пияниха“, „боли глава“ и „главоболие“ и др.

По своя хранителен състав плодовете на този вид боровинков храст превъзхожда много други плодове.
Богатството и изобилието от ценни компоненти в състава на синята боровинка обясняват и полезните ѝ свойства по отношение на човешкото здраве.

Хранителна стойност за 100 грама синя боровинка

• Белтъчини – 1 грама;
• Мазнини – 0.5 грама;
• Въглехидрати – 6.6 грама;
• Минерални соли – 0.3 грама;
• Моно и дизахариди – 6.6 грама;
• Вода – 87.7 грама;
• Органични киселини – 1.4 грама;
• Калоричност – 61 килокалории;

Ягодоплодите на синята боровинка съдържат редица жизненоважни витамини – провитамин А, каротеноиди, витамини В1, В2, никотинова и аскорбинова киселина, витамин К и Р.

А също и минерални соли на калция, фосфора, желязото, медта, органични киселини – лимонена, ябълкова, оцетна, оксалова и бензоена.

В състава на плодовете на този вид боровинка влизат 6 незаменими аминокиселини, дъбилни вещества, пектин, багрилни вещества, растителни влакна и захари.

Особено ценни са антоцианините, тъй като усилват действието на антиоксидантите, в синята боровинка са много по-голямо количество, отколкото в черната /1600 мг в синята и 400 мг в черната боровинка/.

Тези вещества обуславят подмладяващите и антиканцерогенните полезни свойства на този вид боровинки. Редовната употреба на тези ягоплоди благоприятства регенерацията на кожата, образуването на естествен колаген и прочистването на кръвоносните съдове от натрупани вредни количества холестерол.

Поради факта, че стените на капилярите и артериите стават по-гъвкави и еластични се повишава обема на кръвопотока и клетките се насищат с кислород.

Съдържанието на пектин, растителни влакна и дъбилни вещества са причината синята боровинка да бъде отлично средство за прочистване на тялото от токсини, шлаки, соли на тежки метали и радионуклиди /стронций и кобалт/.

Калоричността на синята боровинка е ниска и затова този плод може да консумира без ограничения от хора, които се придържат към строги диети, както и от тези, които не желаят да променят хранителните си навици, но желаят да отслабнат.

В резултат на проведени проучвания било установено, че дори при употреба на мазни храни, редовната консумация на сини боровинки позволява да се понижат нивата на триглециридите /неутралните мазнини/, а също и способстват за намаляване на мазнините в областта на корема.

Резултатите от редица научни изследвания също показват, че тези ягодоплоди позволяват значително да се намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром.

Положително влияе синята боровинка на нервната система, тъй като в нея се съдържа магнезий, който притежава ефективно успокояващо действие.

А в лечението на захарен диабет тези ягодоплоди са незаменим помощник, тъй като усилват действието на лекарствените препарати, понижаващи кръвната захар.

Прясната синя боровинка притежава силно противомикробно действие. Употребата на тези плодове е отличен начин за профилактика на множество инфекциозни заболявания, като например дизентерия.

Изненадващ е фактът, че сокът от синя боровинка е много по-полезен от лимоновия, ябълковия и гроздовия.