Инфузионната терапия не е нова, а се използва в медицината от десетилетия.

В болниците обикновено системите за вливане на необходими хранителни вещества, ако те не могат да си ги набавят с храната.

Вливането на витамини със системи – неефективно

С помощта на системи също може да се попълни недостигът на отделни микроелементи, например, на желязо или на витамин В12.

Как стоят нещата обаче с витаминните коктейли? Може да се предположи, че венозното вливане на групи витамини – това е ударно оздравяване на организма.

Много са хората, които желаят да си направят такива процедури и са готови да си платят колкото им поискат за това.

А какво казват учените? За съжаление, научната общност не е толкова оптимистична по този въпрос. Може би защото нито едно клинично изследване не показва убедително, че инфузиите с витамини.

Съществува само един научен обзор относно въздействието на коктейл от витамини и минерали – разтвор от калций, магнезий, витамин С и редица витамини от група В.

Този документ обаче представлява колекция от непотвърдени данни от отделни тематични изследвания.

В едно от тях се изучава ефективността на венозната витаминна терапия в посока намаляване на симптоматиката при 34 души с хронична фибромиалгия.

Без съществени различия между плацебо и при вливане на витамини

Не се установяват съществени различия между тези, които между тези, на които вливали коктейлът от витамини 8 седмици и тези, които не се подлагали на тази процедура.

В друго изследване системите с витамини при фибромиалгия сякаш помогнали, но липсвала плацебо група, с която да се направи сравнение и ефектът бил само краткотраен.

Още едно изследване посветено на използването на витаминна терапия при астма. Но този труд е трудно да бъде определен като научен.

Единственото, което почти всички авторите отбелязват е силният плацебо ефект. Много от пациентите казват, че се чувстват по-добре, когато им инжектирали „фиктивен” коктейл, който не съдържа никакви витамини.

Може би пък не е лошо, че хората, които се подлагат на процедурите получават поне психологическа полза? За съжаление, витаминните коктейли невинаги са безобидни.

Винаги съществува риск от предозиране. Ако се влее твърде много мастноразтворим витамин А, това може да увреди черния дроб.