Уведомяване по телефона, уточняване по Скайп, задаване на въпрос в Интернет – днес телемедицината много бързо набира скорост.

Историята на направлението – телемедицината, започва още преди 40 години в САЩ. В България едва сега започва да набира популярност. Можем ли да се консултираме онлайн и има ли опасност от този вид медицинска помощ.

Прием… по пощата?

Какво е това телемедицина?

Това е много перспективно направление в развитието на съвременното здравеопазване, предполагащо оказване на лекарска помощ онлайн, като се започне от консултациите и се стигне до прегледи и изследвания.

Основните цели – подобряване на диагностиката и лечението на пациентите, включително и живеещите в отдалечени региони, тъй като не е тайна, че добри специалисти у нас има само в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора и този начин на оказване на медицинска помощ би способствал също за намаляване на разходите в медицината заедно с повишаване на нейното качество.

Много страни вече официално активно използват подобни системи, спестявайки по този начин десетки милиарди долари обществени средства.

Днес телемедицината се превръща във важна част от дейността на болници, поликлиники, специални департаменти, частни медицински кабинети, широко се използва за лечение и консултиране на пациенти по домовете и по работните им места.

В България засега този вариант на услуги все още се смята за изключително информационен.

И макар и лекарите да извършват консултации в Интернет доста активно обикновено, в края те оставят послепис: „заключението, получено по Интернет, не е медицинско по своя характер и изисква препроверка при лекарска преглед“.

И въпреки това много лекари са убедени, че този вариант на лечение ще стане много търсен.

Диагноза от разстояние

Например, можете да използвате форумите на специализираните лекарски сайтове, дори и във Фейсбук има такива специализирани групи на лекари.

От Lechenie.bg също преди да публикуваме всяка една статия се консултираме със специалист в съответната област, за да не въвеждаме в заблуждение читателите си.

Но все пак статиите ни имат информативен характер и ако имате някакви въпроси ви съветвам да го отнесете към лекар.

И по специализираните лекарски форуми по темите пишат, както обикновени потребители, които търсят решение на своите здравословни проблеми, така професионални лекари, с които ги обсъждат.

С помощта на този вариант на комуникация може да се разбере колко е типичен проблемът на пациента и вписва ли се в стандартната картина.

Много перспективно направление на телемедицината е отдалеченият мониторинг, който се реализира с помощта на портативни прибори, които осъществяват денонощен контрол на много хронични заболявания – диабет, патологии на сърдечно-съдовата система и т.н.

И на лекаря се предава само най-точната информация от този прибор. Всичко това отлично допълва планираните посещения в поликлиниката и позволява на медицинския специалист да коригира схемата на лечение от разстояние.

В някои случаи се налага използването на сканирани изображения на рентген-снимки или резултати от ултразвуково изследване.

Пациентът с помощта на телемедицината, може да ги изпрати на лекуващия или наблюдаващия го лекар по електронната поща.

Тези методи на изследване и наблюдение на пациентите помагат оперативно проследяване на всички изменения у човека и навреме да му оказва медицинска помощ от разстояние.

Основните страхове

1. Можем ли да се доверяваме на онлайн диагнозите?;
2. Как да определим, дали лекарят, който ни консултира е действително специалист?;
3. Лесна ли е проверката на квалификацията на професионалиста?;