Лекари бият тревога, че мъжете имат все по-сериозни проблеми … с мъжествеността. А техният корен е в детството.

Какво е необходимо да правим и какво не, за порасне едно момче като истински мъж и здрав баща?

Момчетата са силният пол, но тяхната полова система е по-уязвима от тази на момиченцата. Защо това е така?

Въпреки че момиченцата изначално са с 2 Х-хромозоми, а момченцата с Х и У, в плода има зачатъци и на 2-та пола. Окончателното му формиране се осъществява по време на вътреутробното развитие.

Но ако У-хромозомата е слаба и „сработва“ ненапълно, то момченцето може да стане не напълно мъж.

Възможни са 2 варианта – или анатомични изменения – по-рано бяха наричани хермафродитизъм, а сега нарушения във формирането на пола, или психологически, когато мозъкът се формира като женски – те се проявяват в периода на пубертета.

Роля играят и външните въздействия. Например, за предотвратяване на спонтанен аборт назначават хормони. Но ако плодът е от мъжки пол, то такова назначение следва да се обсъжда с андролог, тъй като има риск да се роди ненапълно момченце.

Има и характерни състояние, които в ранна възраст могат да бъдат коригирани. На първо място това е крипторхизмът – дословно се превежда от гръцки като скрит тестис. Ако родителите не могат да напипат семенникът там, където трябва да бъде, задължително следва да се консултират с уролог-андролог.

Съществува и още една група аномалии в развитието, които са тясно свързани с формирането на тестиса – ингвиналната херния, хидроцеле и киста на семенната връв. При наличие на ингвинална херния е препоръчителна незабавна консултация с хирург.

Ако лечението започне, когато вече се наблюдава някакво изоставане в развитието, то прогнозата ще бъде по-лоша – включително е възможно да се стигне до загубата на този толкова важен орган.

Как родителите да разпознават тези проблеми?

Необходимо е ингвиналните гънки да бъдат симетрични. Ако има съмнение – веднага следва да се потърси лекарска помощ.

Кога е време да се замисляме за репродуктивното здраве на бъдещото дете?

Още преди зачеването. Ако преди бременността девойката е имала такива вредни навици като тютюнопушене, алкохол, наркотици, то рискът от поява на пороци е висок. А ако зачеването е още и случайно, то тогава е изключително висок.

За памперсите

Действително ли памперсите са опасни за бъдещите бащи?

Това е средство, което се използва за краткотрайно пътуване, а не сънотворно за родителите. Уролозите повтарят това и на родители и на педиатри по 1001 пъти. Ако те не могат да се събудят да преповият детето, то те следва да се замислят, дали изобщо са готови да бъдат родители.

Ако родителите дълго време слагат на момченцето памперси за еднократна употреба, то най-вероятно то ще стане пациент на уролога. На подмокреното дете му е некомфортно и плаче.

Но именно така то се учи да управлява себе си – у него се формира така наречената резервоарна функция на пикочния мехур, благодарение на която то не бърза да уринира. А ако на него му е комфортно, като в памперсите, то няма смисъл да се въздържа. Това е път към енурезата и незадържането на урината по време на сън.

Колко чести са проблемите с репродуктивното развитие на момченцата?

България не са правени изследвания, но в Германия при приблизително 40% от момченцата се срещат разстройства на репродуктивното здраве.