Диетолозите съветват да се яде сланина

Популярният повече в Русия фитотерапевт Борис Скачко смята, че сланината е много полезна и препоръчва ежедневната ѝ консумация и дори по малко от нея да се дава и на децата.

Макар че е източник предимно на мазнини, сланината притежава и редица полезни свойства. Например има жлъчногонно действие и спомага за по-лесното изхвърляне на „лошия“ холестерол /LDL-C/ от организма.

От много отдавна съществува практика да се дава на малки деца, които не умеят все още да дъвчат, малко парче сланина в марля и след като започнат да го смучат, се успокояват.

Наскоро учените доказаха, че мазнините са много добър „строителен материал“ за клетките.

През зимата, когато имунитетът на организма естествено отслабва, е необходимо ежедневно да се консумира прясна сланина, тъй като повишава защитните сили и осигурява енергия.

Трябва периодично да си припомняме, че биологичната активност на сланината като хранителен продукт е 5 пъти по-висока от тази на кравето масло.

Освен това тази любима на поколения българи храна съдържа ценната полиненаситена арахидонова киселина, от която са изградени всички клетъчни мембрани. Освен това мастната киселина е от съществено значение за укрепване на сърдечния мускул.

Според специалисти по диететика, консумацията на сланина в разумни граници и при правилното ѝ приготвяне, е начин за профилактика на едно най-разпространените изключително сериозни заболявания в наше време атеросклероза.

Консумацията на сланина с чесън в студените зимни месеци, неслучайно се препоръчва от диетолози и лекари, тъй като и сланината и чесънът съдържат селен. Осигурявайки си достатъчно количество от този микроелемент, човек повишава имунитета си и се предпазва  от грип.

Странно, но свинската мас е полезна при спазване на диета за отслабване, тъй като спомага за по-лесното придържане към нея.

Тайната на този режим на хранене се състои в това, че яденето на храни, съдържащи мазнини в малки количества, човек се чувства сит за по-дълго време, като така спомага за избягване на преяждане. А по степен на усвояемост сланината се приравнява с рибните и млечните мазнини.

Домакините, които се грижат за приготвянето на храната в семейството, трябва да знаят, че навикът да се запържват храните в растително или краве масло, тъй като и слънчогледовото олио и кравето масло при нагряване над 160 градуса по Целзий се превръщат във вещество подобно на лак за дърво.

И е установено, че това съединение е най-силният хранителен канцероген. Затова диетолозите храните трябва да се пържат само в сланина или в свинска мас.

Сланината има и множество приложения в народната медицина. При разширени вени – върху засегнатите кръвоносни съдове се прилага парчета прясна безсолна сланина и се фиксира с бинт.

Този своеобразен компрес трябва да се носи едно денонощие, а след това да се сложи ново парче сланина. Курсът на лечение е с продължителност 3 седмици.

Разбира се, повечето хора се отнасят с недоверие към тази рецепта, но нищо не губите, ако опитате. Още повече, че сланината е изключително евтина и с прилагането на този начин на лечение няма да рискувате голяма част от месечния си бюджет.

При болки в петата или при шипове е доказано ефективна мазнината от несолена смляна сланина. За да се направи това, са необходими 100 гр. прясна сланина, едно цяло кокоше яйце. Тези продукти се потапят в 100 гр. оцет.

Получената смес се съхранява на тъмно и хладно, докато сланината и черупката на яйцето разтворят напълно. Необходимо е периодично разклащане

Преди прилагането на мазнината, петата трябва да е загрята в гореща вода – 38-40 градуса. Процедурата е желателно да се извършва преди лягане, а курсът на лечение е 5 дни.