Описание

Лимфатична филариоза, по-позната като слонска болест или елефантиаза представлява паразитна инфекция, от която са застрашени близо 1,4 млрд. души в 73 страни по целия свят.

Над 120 млн. души са заразени, а около 40 млн. са обезобразени и недееспособни от болестта. Заболяването може да доведе до изменения в лимфната система и ненормално разширяване на части от тялото, предизвиквайки болка, тежко инвадилизиране и социална стигма.

За да се прекъсне разпространението на инфекцията СЗО препоръчва ежегодно прилагане на единични дози от 2 лекарства за всички хора в регионите, където инфекцията е ендемична.

Лимфатичната филариоза е пренебрегвана тропическа болест. Опаразитяването се случва, когато паразитите филарии се предават на хората чрез комари.

Паразитозата обикновено се придобива в детството и предизвиква скрито увреждане на лимфната система. Но елефантиазата се развива по-късно в живота и може да доведе до трайна загуба на трудоспособност.

Приблизително 80% от опаразитените живеят в следните 10 страни: Бангладеш, Демократична Република Конго, Етиопия, Индия, Индонезия, Мианмар, Нигерия, Непал, Филипините и Обединена Република Танзания.

Какви са симптомите?

Лимфатичната филариоза протича в асимптоматична, остра и хронична фаза. В повечето случаи заболяването протича безсимптомно и не предизвиква появата на никакви външни признаци на инфекцията.

В тази безсимптомна фаза заболяването предизвиква увреждания на лимфната система и бъбреците и изменения на имунната система на организма.

Ако паразитната инфекция премине в острата си фаза се развиват локализирани възпаления, засягащи кожата, лимфните възли и съдове, което често се съпътства хроничен лимфедем или елефантиаза.

В някои случаи възпаленията са предизвикани от имунната реакция на организма към паразита. Въпреки това обикновено те са в резултат на бактериалната инфекция на кожата, тъй като защитните сили на организма са частично изгубени поради вече увредената лимфната система.

Когато лимфатичната филариоза прогресира в хронична форма, се развива лимфедем /подутина/ или елефантиаза - удебеляване и набъбване на кожата и тъканите на крайниците и хидроцеле – подуване на скротума. Често се засягат гърдите и половите органи.

Какви са причините?

Лимфатична филариоза е причинена от инфекция с паразити, класифицирани като нематоди /кръгли червеи/ от семейство Filariodideа.

Съществуват 3 вида от тези нишковидни червеи, наречени филарии:

• Wuchereria bancrofti – причинители на 90% от случаите;
• Brugia malayi - отговорни за останалата част от случаите;
• B. Timori – също причинява заболяване;

Възрастните червеи се установяват в лимфната система и нарушават функцията на целия имунитет на тялото.

Продължителността на живота на червеите е 6-8 години, а през това време изхвърлят в кръвния поток множество микрофиларии /незрели ларви/, които циркулират в кръвообращението.

Комарите се заразяват с микрофиларии, когато ухапят заразен човек и погълнат заразената му кръв. Ларвите узряват до инфекциозната си форма в тялото на комара.

Когато заразено насекомо ухапе човек, зрелите ларви на паразита проникват в кожата му, а след това могат да попаднат и в кръвния поток.

Впоследствие ларвите мигрират към лимфните съдове, където те се развиват до възрастни червеи, като по този начин червеят завършва един цикъл на предаване.

Лимфатичната филариоза се предава чрез различни видове комари:

• Culex – широко разпространен в градските и полуградските райони;
• Anopheles – предимно в селските райони;
• Aedes – главно в ендемичните острови в Тихия океан;

Лечение на слонска болест

Първоначално лечението се състои в почивка на легло, повдигане на високо на засегнатите крайници и увиването им в бинтове. Това спомага за намаляването на подуването.

Ако са налице признаци на инфекция, следваща мярка е грижата за кожата на стъпалото и на бедрото, за да се предотврати инфекцията, която може да увеличи подуването. Кожата се измива внимателно и се изсушава.

Ноктите се изрязват и се почистват, за да се избегне нараняване и неволна инфекция.

Що се отнася за лекарствата, които се прилагат това са диетилкарбамизин , който унищожава микрофилариите и някои от възрастните хелминти. Също така може да се използва и комбинация от албенданзол и ивермиктин.

По време на лечението трябва да се обърна и сериозно внимание за наличието на бактерии от вид волбахия, които съществуват в симбиоза с филариите.

Когато се приложи антибиотик за унищожаването на бактериите и червеят умира. Диетилкарбамизът може да унищожи, както микрофилариите, така и възрастните червеи.

Въпреки това бързото елиминиране на паразитите може да предизвика остра имунна реакция като треска, болки в гърлото и мускулите. Затова често се предписват по-малки дози от медикамента в комбинация със стероиди, антивъзпалителни лекарства, които да облекчат първоначалните имунологични реакции.

За глобалното отстраняване на филариазата СЗО препоръчва единична доза с ивермектин с или без албендазол.