Добрите гени и скъпият крем за лице все още не са гаранция за дълги години младост. За това пък ако се избавим от някои навици, шанс да забавим стареенето все пак има.

Какво е важно да изключим от ежедневието

1.Сън в неправилна поза

Сънят е важен фактор, който позволява да запазим красотата и здравето на кожата. Най-правилно е да спим по гръб, което се явява профилактика на различни нарушения на стойката, водещи до появата на издатини в областта на шията – пръстен на Венера и отоци на лицето сутрин.

За сън по гръб е добре да се снабдим с ортопедична възглавница.

Тези, които са свикнали да спят по корем или настрани, е препоръчително да си закупим копринени калъфки.

За разлика от памучните, които способстват за поява на отоци и отбелязвания, коприната е хипоалергенен и антисептичен материал. Способства не само за качествен сън, но и за подмладяване.

От съня по корема е препоръчително да се отучим – от гледна точка запазване на младостта е най-вреден.

2.Постоянно използване на мобилни устройства

Синята светлина от мобилните устройства и другите джаджи оказва пагубно влияние на епидермиса, като го изсушава и способства за поява на бръчки.

Освен това навикът да стоим с глава наведена надолу, така правят повечето хора, е още една причина за поява на т.нар. пръстен на Венера в областта на шията. А шията е като визитна картичка за всяка жена, тъй като по нея често се определя възрастта.

3.Недоспиване

Освен сънят в неправилна поза, ако не е достатъчно, лицето изглежда посърнало, губи тонус, синини се появяват под очите, и в крайна сметка се формират бръчки.

Именно през нощта организмът се възстановява напълно, благодарение на това че в него протичат различни физиологични процеси. Например, клетките на кожата през това време на денонощието преминават в т.нар. режим на регенерация, тоест започват усилено да се делят, което способства и за тяхното подмладяване.

4.Използване на кондиционер

Животът на съвременния човек трудно можем да си представим без кондиционери. За съжаление, обаче не се отразява по най-добрия начин на кожата, като води до нейното обезводняване, и следователно до поява на бръчки.

Затова и този помощник не трябва да се използва, дори и при голяма жега.

5.Прекаляване с излагането на слънце

Още един навик, който води до преждевременно стареене – желанието за постигане на бронзов загар. Слънчевите лъчи изменят качеството на хиалуроновата киселина в кожата, по тази причина след почивка на море на практика почти винаги се стига до обезводняване на епидермиса.

Процесът на въздействие на слънцето върху кожата се нарича фотостареене, то води и до поява на бръчки.

Помнете, че кожата на лицето се нуждае от слънцезащита през цялата година, като през различните сезони факторът варира.

Например, през лятото и късната пролет от 25 до максималната, през есента и есента – 10-20. Също е препоръчително използването и на козметика със слънцезащитен фактор. Това ще спомогне за съхраняване на младостта.

6.Прекаляване със захарта

Всичко, което ядем се отразява на лицето ни. Това е закон. Затова ако обичате пикантно или солено и сте предразположени към отоци, то може да се наложи сутринта да вземете мерки за борба с торбичките под очите.

Що се отнася до сладкото, при прекаляване с него е възможно развитие на скрита алергия към този продукт, която с възрастта води до провисване на клепачи и поява на продълговати бръчки по челото. Всички тези признаци на стареене на лицето се отнасят към т.нар. захарен тип лице.

7.Употреба на алкохол

Много от нас знаят прекрасно, че алкохолът не способства за подмладяването. Какъв е резултатът от редовната употреба на спиртни напитки. Лицето изглежда изморено, кожата посърнала, порите разширени, появява се и нездраво подпухване.

Дори и има такъв термин сред специалистите по разкрасяване – винено лице. То се характеризира със зачервявания, съдова мрежа, и мрежа от малки бръчки.

Честата употреба на алкохол, дори и в малки количества става забележимо на лицето и води до преждевременно стареене.