Топли вълни, лошо настроение, сухота на кожата – това са чести предвестници на климакса. Съществуват и още над 10 признака, които указват наближаване на менопауза.

На какво да се обърне внимание

Какво се случва при наближаване на менопауза

Постепенно функцията на яйчниците отслабва, като се стига до пълното им изключване. Понижава се и синтезът на естрогени – основни женски полови хормони.

Образуването на прогестерон също намалява, но за жена, която не е бременна, това не е толкова критично.

Понижаването на нивата на естрогените води до поява на характерни признаци, по които може да се предположи приближаването на менопауза.

Необходимо е да се отчита, че много от тези симптоми могат да се срещат и при други състояния.

Ускореният пулс и високото артериално налягане могат да се срещат не само в периода преди менопаузата, но и при заболявания на щитовидната жлеза.

Главоболието пък, което често се приписва на възрастта, може да е предвестник на много заболявания на нервната система.

За да се разпознае дали менопаузата действително е настъпила, то трябва да се направи кръвно изследване за хормони – фоликулостимулиращ хормон и естрадиол.

При климакс естрадиолът ще е малко, а фоликулостимулащият хормон много. Специалист може да назначи изследване и за други хормони – например, пролактин, тестостерон.

Дисбалансът на тези хормони често водят до нарушения на цикъла, които погрешно се приемат за настъпване на климакс.

Признаци на наближаваща менопауза

Много жени са свикнали да мислят, че при наближаване на менопауза, характерни признаци, това са топли вълни, раздразнителност и влошено здравословно състояние.

Ако обаче се появят и други симптоми, които не се свързват с менопауза, някои жени продължават да ходят по лекари в търсене на причина за своето неразположение.

Много състояния, възникващи при жени на възраст от 40 до 55 години, могат да се свържат с постепенно угасване на функциите на яйчниците.

Какви са симптомите, които могат да сигнализират за наближаване на менопаузата:

 1. Нарушения на менструалния цикъл – с наближаването на менопаузата менструациите могат да станат много нередовни, тоест да идват през различни интервали от време. Понякога интервалът между менструациите е много голям – до няколко седмици и дори месеци.
 2. Нарушения на съня – много жени в периода преди менопауза се оплакват от безсъние или напротив, сънливост, през деня. По-често възникват кошмари. Сънят често бива прекъсван, като се стига до чести събуждания през нощта.
 3. Промени в настроението – наближаването на менопаузата напомня за себе си с понижено настроение без видими причини. Често това се оценява като проявление на депресия, но причината за тези симптоми е промяна в нивата на половите хормони. Много жени също забелязват резки промени в настроението – от безпричинен смях и еуфория до желание за плач, поради най-дребната причина.
 4. Сухота на лигавиците – на първо място, на влагалището, и много жени забелязват, че интимната близост им става неприятна или дори болезнена.
 5. Сърбеж на половите органи – често се съчетава със сухота във влагалището.
 6. Намаляване на желанието за интимна близост – в периода непосредствено преди менопауза повечето от жените забелязват, че желанието им за интимна близост се понижава, и за тях става все по-трудно да получат удоволствие от близостта с половинката.
 7. Понижение на вниманието и паметта – за много жени става все по-трудно да запомнят събития, дати и числа, по-трудно им се отдава обучението, влошава се концентрацията.
 8. Топлите вълни – това е най-честият симптом на менопауза. Чувството за топлина или направо за горещина се появява внезапно, без видими причини. Изглежда сякаш лицето гори, и шията, понякога горещината обхваща цялото тяло.
 9. Пристъпът продължава от няколко секунди до 5 минути и завършва с обилно изпотяване.
 10. По-често изпотяване – наблюдава се не само при топли вълни и не само при горещо време.
 11. Ускорено сърцебиене – възниква без значение от физическото натоварване.
 12. Повишено артериално налягане – съпровожда се често и с главоболие.
 13. Безпричинна умора – много жени отбелязват, че умората възниква, дори и след обичайно натоварване и не минава след продължителен отдих
 14. Нарушения при уриниране – по време на менопауза или в периода непосредствено преди това уринирането става доста по-често, понякога може да е и болезнено. Случват се и фалшиви позиви, има позив, но когато отидем до тоалетна не успяваме да уринираме.
 15. Костни фрактури – по време на менопауза костите стават крехки и лесно се чупят, дори и при незначително натоварване.
 16. Алергични реакции – променящият се хормонален фон води до това, че и имунният отговор става различен. Възможно е възникване на нежелани реакции към обичайни продукти като козметика, дрехи, например, обривите по кожата след използване на сапун.
 17. Сухота на кожата – често се съпровожда със сърбеж и лющене.
 18. Чупливост на ноктите и косопад – тези симптоми често се съпровождат с нарушаване функциите на храносмилателния тракт, поява на запек и болки в корема.
 19. Увеличение на теглото – то е безпричинно въпреки балансираното хранене и достатъчната физическа активност.
 20. Панически атаки – хормоналните промени води до значителни изменения в организма и могат да предизвикат пристъп.

При поява на такива симптоми е необходимо да се потърси лекарска помощ – гинеколог или към личния лекар направо, който ще назначи изследвания.

И ако тези симптоми са наистина признак на скорошна менопауза, лекарят ще подбере лечение, което ще облекчи състоянието и ще повиши качеството на живота