От Медицински университет във Великобритания съобщават за бързо нарастване на травмите, свързани с разсейването, заради мобилните телефони.

Смартфон травмите нарастват с 300% от 2007 г. насам

В рамките на изследването били анализирани данни от 100 американски клиники от 1998 г. до 2016 г.

Общо за това време били регистрирани 2500 посещения на отделенията за оказване на спешна медицинска помощ.

Според разчетите от момента на пускане на първия iPhone през 2007 г. травмите, свързани с използване на мобилни телефони нарастват с 3 пъти – от 9 до 29 случая на 1 млн. души.

Смартфон травмите най-често са свързани с шофиране, но само с разговори и с писане на съобщения зад волана списъкът с фактори не се изчерпва.

Според оценки на изследователи, от 1998 г. до днес повече от 14 000 американци са получили травми от мобилен телефон, свързани с отвличането на вниманието.

От тях половината са разговаряли по телефона зад волана, а 1022 – пишели СМС-и. 5080 травми били получени при ходене, като 90 от тях по време на играта Pokemon Go.

Какви са най-честите смартфон травми

Групата, в която рискът бил максимален са подрастващи и младежи на възраст от 13 до 29 години – 60% са пострадалите, поради факта, че цялото им внимание било насочено към дисплея на смартфона.

Подрастващите над 13 години получават травми непосредствено от самия телефон, например, легнали по гръб, си го изпускат върху лицето.

Сред хората над 65 години в 90% от случаите травмите, свързани със смартфон или обикновен мобилен телефон, са свързани и с едновременно използване на мобилен телефон.

Най-разпространенията категория увреждания от мобилен телефон са травми на главата 1/3 от случаите и травми на шията – по-малко от 1/3.

При всеки 4-ти смартфон травмата всъщност е нараняване на кожата. Всеки 5-ти със смартфона успява да си докара увреждане на вътрешните органи.

У нас статистика колко са точно травмите, свързани с използването на смартфон, не се води, а от Медицинските университети у нас не са провеждали подобно изследване.

Интересно би било да се изследва каква е връзката между пътно транспортните произшествия у нас и използването на главно смартфони, в които има достъп до Интернет и социални мрежи.