Смятате ли, че „смехът без причина – признак на глупост и дори на лудост“? Но това съвсем не е така. Смехът е признак на мъдрост и здраве. „3-минутния смях заменя 5-минутната гимнастика“ – наскоро написа датския учен.

Смехът ни дава много възможности да се справим с множеството препятствия, които неизменно съпътстват нашето ежедневие. На първо място той действа на биохимично ниво – способства за синтеза и освобождаването на правилните хормони.

На второ място, смехът спомага за омаловажаване на тези събития от нашия живот, които ние приемаме за неприятности. Всъщност 80-90% от нашите трудности са плод на въображението ни.

И ако човек подхожда към подобни ситуации с хумор, то той ще може да ги вижда от страни. А когато се абстрахираме от проблема, то той става значително по-лесен за решаване.

Някои методи на смехотерапията могат да бъдат прилагани самостоятелно.

Например, чрез превръщане на един проблем в абсурд. Представете си, че сте излезли на разходка, облечени в елегантно бяло палто и нарочно преминаващ покрай вас автомобил ви напръсква с цялата мръсотия от локвата на улицата.

Какво препоръчват смехотерапевтите да се прави в такива случаи? Умишлено утежнете положение си .

Представете си, че преминаващият автомобил ви е изпръскал от главата до петите, нито едно сухо място не е останало по вас, а вие в такъв, вид, например, трябва да отидете направо на изключително важна среща.

В този случай вие можете да започнете да се скубите косите, но не се увличайте, и да крещите от отчаяние: „О, ужас, цялата мръсотия сега е върху моето палто! “, „Този автомобил съсипа целият ми живот!“, „Младостта ми отиде напразно!“.

Най-накрая вие ще се засмеете и ще осъзнаете, че проблемът ви не е толкова съществен, колкото ви изглежда, макар и да ви окъпят с кална вода от улична локва не е най-приятното нещо, което може да се случи на един човек.

Още един ефективен метод – повторение на една и също фраза с изменение на скоростта на нейното произнасяне и на емоционалния ѝ оттенък. Кажете я гневно, след това тъжно, весело, с ирония, както и сякаш се намирате в състояние на алкохолно опиянение.

Вариантите са множество.
Например очаквате телефонно обаждане от любимия и вече много сте започнали да се притеснявате.

„Той не звъни вече 2 дни!“ – кажете това изречение първо тъжно, след това сякаш сте изненадани, впоследствие с радост и след това с въпросителна интонация.

Лек срещу всички болести

• Смехът е най-удивителното лекарство, с което природата е дарила човека. То е ефективно, безопасно, няма странични ефекти, също така няма и противопоказания, подходящ е за всяка възраст.

• Смехът повишава имунитета – когато човек се смее, се подобрява функцията на сърдечно-съдовата и дихателната му система и на органите на храносмилането. Увеличава се и количеството кислород, което достига до съдовете на главния мозък на човека.

• Смехът е показен при нарушени функции на мозъка, при хипертония, диабет, гастрит и исхемична болест на сърцето.

• Отлично средство при стрес – когато ние се смеем, се покачва нивото на ендорфините – хормоните на радостта.

А концентрацията на хормоните на стреса в кръвта – кортизол и адреналин, напротив, започва да се понижава.

Смехотерапията помага на човек да се справи и с доста тежки депресивни състояния.