По време на изследване, насочени към търсенето на лекарства срещу еректилна дисфункция, учени от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих, установили нови свойства на светлината.

Експертите отдавна работят над създаването на терапия, с която представителите на силния пол да могат да заменят виаграта. Новият метод на лечение предполага въвеждането в половия орган на мъжете, страдащи от импотентност, създаденият от специалистите генетичен конструкт.

След това на пациента е необходимо да се въздейства със синя светлина за увеличаване на притока на кръв към местата, където предварително е бил въведен конструкта.

Според разработчиците такава терапия може да спомогне за възвръщането на ерекцията без допълнителни стимулации.

Следва да се отбележи, че за създаването генетичния конструкт, който ще избави представителите на силния пол от проблеми в интимния живот, на специалистите им били необходими около 4 години.

За да се провери до колко ефективно може да бъде подобно лечение, учените провели експерименти с мъжки плъхове. Изследователите въвели генетичния конструкт в еректилната тъкан на опитните животни.

Оказало се, че в повечето случаи благодарение на въздействието на синята светлина може да се възстанови ерекцията на гризачите.

Лечението било толкова резултатно, че при някои от опитните животни успели да еякулират.

Авторите на изследването отбелязват, че в този момент, когато еректилната тъкан на гризачите с предварително въведен конструкт се изложи на въздействието на синята светлина, молекулата предшественик на гуанозинтрифосфат/ГТФ/ се трансформира във вторичен преносител на цикличен гуанозинмонофосфат /цГМФ/.

По този начин се затварят настъпва затваряне на калциевите канали, а нивото на калция в клетките значително се понижава.

Този процес способства за отпускане на мускулните клетки и в резултат притокът на кръв към еректилната тъкан се увеличава, което предизвиква ерекция.

Впоследствие, след разрушаването на цГМФ ерекцията преминава.

Следва да се отбележи, че днес за борба с импотентността се използва Виагра. Този препарат притежава свойството да блокира действието на ензима, разрушаващ цГМФ. Именно поради това продължителността на ерекцията се увеличава.

В същото време Виаграта не може да предизвиква ерекция при мъжете. Новата терапия, според нейните разработчици, е безопасна, а вероятността от възникване на странични ефекти при прилагането е изключително малка.

Учените отбелязват, че инжекциите са относително безболезнени, а до други органи генетичният конструкт едва ли ще успее да се добере.
В бъдеще на експертите им предстоят нови изследвания на новия метод на лечение вече върху хора.

В тази връзка следва да се отбележи, че интимният живот може да бъде подобрен не само със синя светлина, но и чрез гледане на телевизия.

Социолози от Великобритания провели оригинален експеримент, от който се установило, че сексуалния живот може да се подобри чрез много прост и достъпен способ.

Повечето от запитаните доброволци потвърдили, че за хармоничен интимен живот е достатъчно влюбената двойка да си ляга в спалнята пред телевизора.

В социологическото проучване участвали няколко хиляди мъже и представителки на нежния пол на различна възраст. Всички участници в изследването били в продължителни устойчиви отношения или били стъпили в брак.

Експертите се интересували колко от двойките имат в спалните си телевизори. Оказало се, че при 74% доброволците имали такива устройства в спалните си помещения.

И най-изненадващото откритие е, че двойките с телевизор много по-често правели секс и се чувствали много по-щастливи що се отнася до интимния им живот.