В съвременния свят, когато лекарствата струват немалко, а количеството заболявания, от които страда по-голямата част от населението, бързо нарастват, хората все повече и повече обръщат внимание на положителните свойства на продуктите и веществата, които ни заобикалят в ежедневието.

И содата е ярко потвърждение на това. Колко съвършено невероятно възможности приписват на хлебната сода, която обикновено се използва за печене и максимум за жабурене на гърлото.

Привържениците на алтернативните методи на лечение твърдят, че с помощта на обикновена сода може да се излекува дори рак.

Затова ви предлагаме заедно да разберем полезна ли е содата за хляб за здравето, и ако да, в какво се заключава нейното положително влияние върху организма.

Киселинно-алкален баланс

Основен компонент на хомеостазата. Здравият организъм самостоятелно регулира присъствието на основи и киселини във всички тъкани и течности.

Да говорим за единна норма на нивото на рH не се налага, доколкото всички органи и тъкани в нашия организъм имат достъпни граници на този показател.

Тъй като за стомашното съдържимо нормално нивото на рН в пределите 1.8-3.0, тъй като средата в основния орган на храносмилателната система за нормалното негово функциониране трябва да бъде кисела.

За артериалната кръв за оптимален показател се смята 7.4, а за венозната 7.35, което е обусловено от наличието в нея на въглеродни киселини.

Показателят рН в урината може и съвсем да се различава в зависимост от времето на денонощието и прочие фактори, въздействащи на организма.

Опасно за здравето и живота на човека е повишаването както на алкалното, така и на киселинното ниво. При понижаване на нивото на рН на човек се поставя диагнозата ацидоза, при значително увеличаване на нивото на рН – алкалоза.

Следва да се отбележи, че КАР се регулира едновременно от 4 буферни системи, а именно от хемоглобиновата, бикарбонатната и белтъчната.

Тези системи задържат равновесието между киселини и основи в организма в пределите на нормата и при отклонение на рН го връщат в установените предели.

Невероятните открития за чудодейните свойства на содата

Според твърденията на привържениците на лечението със сода, всички заболявания възникват на фона на повишена киселинност в организма.

Тъй като ако дълго време средата в тялото е кисела кръвта започва дасе сгъстява, размножават се патогенни микроорганизми и се развиват нарушения в различни системи.

Содата, според тях алкализира организма, оказвайки отлично лечебно-профилактично действие. Съществуват множество невероятни теории за чудодейните свойства на обикновената хлебна сода.

Може би, най-ярката от тях е използването на натриев бикарбонат за лечение на онкологични заболявания. Според тази теория раковите клетки се развиват на фона на повишена киселинност в различните тъкани на организма.

За да се предотврати образуването на тумори и дори да се преустанови тяхното развитие, според запознатите е достатъчно да се проведе алкализация на организма с помощта на сода.

Но тази теория няма никакви научни потвърждения, и още повече, отговорът на науката относно вероятността за съществуване на такова взаимодействие е еднозначно отрицателен.

Сода и здраве – рецепти, познати от детството

От ранна възраст сме свикнали, че при болки в гърлото или при зъбобол родителите ни да ни карат да жабурим устата си с разтвор от сода, а при бронхит да пием мляко с добавена сода за хляб. Всичко изглежда толкова просто и е полезно за здравето.

Така че содата за хляб може да се използва при възпалителни процеси в гърлото, при ухапвания от насекоми, при някои заболявания на устната кухина.