Международен екип от учени от Университета Бристол, Великобритания и Университета по Астрономия на Мексико преобърна съвременните представи за начините на придвижване на сперматозоидите.

Защо сперматозоидите се движат като планетите в Слънчевата система

Схематични видеоклипове както учебни, така и рекламни, демонстрират сперматозоиди, които бодро се движат към яйцеклетката, махайки с опашки като видри във вода. Оказва се, че това е двумерна оптична илюзия.

Всъщност сперматозоидите се движат по друг начин. Учените са използвали за записване на движението на сперматозоидите високоскоростна камера, която може да направи повече от 55 000 кадри в секунда и 3-измерен микроскоп с пиезоелектрическо устройство за преместване нагоре и надолу с невероятна скорост.

Това позволява да се сканират в 3Д плаващи сперматозоиди.

Оказва се, че опашката на сперматозоидите се въртят само на една страна. Но самият сперматозоид не плува в кръг, както би следвало да се очаква.

Движението на човешките сперматозоиди напомня, според изследователите, на игра на видри, които буквално се въртят във водата.

Техниката на плуване на сперматозоидите компенсира едностранността на техните движения – опашката се върти на една страна около оста на направление на движението на сперматозоида, но се върти и неговата глава, като се променя направлението на обекта в пространството.

Как откритието ще помогне за лечение при мъжко безплодие

Това явление е колебание на оста на въртене, се нарича прецесия. То е присъщо, например, на планетите – на Земята и на Марс се движат по аналогичен начин, вследствие на влиянието върху тяхната орбита на Слънцето.

Учените напомнят, че половината от случаите на безплодие са предизвикани от проблеми с мъжката сперма.

Разгадаването на тайната на придвижване на сперматозоидите може да има значение за разработване на нови методи на диагностика на патологии на спермата и на нови методи на тяхното лечение.

Така по-малко двойки ще имат проблеми със зачеването на бебе и по-рядко ще се прибягва до изкуствени репродуктивни технологии, които крият определени рискове за здравето.

Не е известно как манипулацията при зараждането на живота може да се отрази върху следващите поколения.