Последните изследвания на специалисти по генетика от Великобритания дадоха възможност да се пресметнат колко непознати роднини има всеки от жителите на планетата.

Оказва се, че всеки човек има огромен брой роднини, за които дори и не подозира. Това стана известно благодарение на екип от британски учени, които успели да реализират първият и засега единствен по своя род експеримент.

Инициаторите на този любопитно изследване били представителите на компанията AncestryDNA.

Британските изследователи създали специална компютърна програма, която използвала точна информация за нивото на раждаемостта през последните 200 години, а също и за генетичното родство.

Програмата определила, че на средностатистическия британец се падат по 193 хиляди души, с които е в различна степен на родство. При това на всяка квадратна миля на кралството на един британец се падат по 2-ма братовчеди или 2 братовчедки.

Невероятно е, но само за едно за 1 денонощие средностатистическия жител на Тъмния Албион може да срещне в метрото до 12 хиляди свои неизвестни роднини. Ако човек тръгне на пътешествие с крузен кораб, то е много вероятно да срещне до 20 свои неизвестни роднини.

„Това изглежда наистина невероятно, но ежедневно почти всеки от нас контактува с непознати свои роднини и дори не се досеща за това“, - коментира един от съавторите на изследването Бред Арджиънт.

Учените отбелязват, че макар и изследването да се е провело единствено на територията на Великобритания, неговите резултати могат да бъдат отнесени към цялото население на Земята.

Следва да се посочи, че не всички роднини имат генетична връзка, но фактът на родството съществува в 90% от случаите. Изследователите се надяват, че тяхното проучване ще позволи детайлното изучаване на генофонда на населението на Земята.

Всички тези данни показват, човек не е толкова сам, колкото понякога му се струва. И никой не гарантира, че ако непознат човек ви се стори познат, то той няма да се окаже ваш далечен роднина.

Също така няма гаранция, че няма да се влюбите в свой роднина. Така например преди няколко месеца стана известно по медиите, че в Бразилия съпрузи се оказали разделени в детството си брат и сестра. Когато разбрали това, те били женени от 7 години и дори имали дъщеря.

След раждането на дъщеря им двамата съпрузи решили да намерят бабата и дядото на малкото момиченце. Но този процес се проточил повече от 6 години. Двамата съпрузи отраснали без биологичните си майки, но никога не се били интересували от това кои са всъщност тези жени.

Какво било учудването им, когато след 7 години брак 37-годишният Леонардо и 29-годишната Андриана разбрали, че са близки роднини и по-точно – брат и сестра.
Леонардо винаги си е спомнял, че неговата майка се казва Мария.

Но тя го оставила, когато бил едва на 8 години. След това възпитанието му поела друга жена. На Андриана ѝ провървяло още по-малко – майка ѝ я изоставила, когато била едва на 1 година. И била оставена на грижите на дядо ѝ по майчина линия.

Андриана също знаела, че майка ѝ се казвала Мария, но в Бразилия това име е много популярно и затова съвпадението не предизвикало подозрение.

Вместо заключение

От резултатите от това изследване на британските учени отнесени към броя на населението на България, ще се окаже, че почти всички сме роднини, тъй като градовете в България с население над 193 хиляди души население са само четири. В останалите населени места най-вероятно всички са някакви близки или далечни роднини.