Синдром на раздразненото дебело черво може да постави под въпрос възможността за тренировки. Интензивните тренировки наистина способстват за влошаване на състоянието, като водят до неприятни последствия, сред които диария на бегача. Но ако не си представяте живота без физическа активност, ще ви бъде полезно да научите как можете да спортувате, без да предизвиквате симптоми на синдром на раздразненото дебелото черво - СРД.

Какво казват изследванията?

Макар и изследванията за взаимовръзката между синдрома на раздразненото дебело черво и физическите упражнения да са неубедителни, е доказано, че физическите упражнения могат да намалят последствията на стреса за организма. Доколкото съществува взаимовръзка между психоемоционалния стрес и СРД, всяка дейност, която намалява стреса, може да помогне за намаляване на симптомите на СРД.

Много хора се безпокоят, че физическите упражнения влошават симптомите на раздразненото дебело черво. Но в повечето случаи те оказват противоположно действие. Но има и едно сериозно изключение – това са интензивните упражнения, например, бягане, тъй като са свързани със симптоми на диария, чести, но слаби движения на червата и спазми на стомаха. За щастие, можете да вземете мерки за намаляване на риска от тяхното възникване.

Как да се предотврати стомашно разстройство по време на тренировка:

  • Избягвайте храна 2 часа преди тренировка. По-добре е да се тренира сутрин;
  • Необходимо е да се избягват кофеин или горещи напитки преди тренировка;
  • Избягвайте преди тренировка мазна храна или храни, предизвикващи газове;
  • Постарайте се да подберете време за тренировки, когато дебелото черво е в спокойно състояние;

Какви упражнения следва да се избягват при СРД?

Някои форми на упражнения е възможно да са тежки за храносмилателната система. Упражненията с висока интензивност могат да задълбочат симптомите и да доведат до нежелано обостряне на СРД. Ако съвсем неотдавна сте започнали да спортувате, по-добре не започвайте с тези упражнения. Но трябва да се отчита, че няма строги препоръки, забраняващи изпълнението на упражнения с висока интензивност. Изпълнявайте упражненията в своето темпо и се старайте да не се изсилвате прекалено.

Бягане при синдром на раздразненото дебело черво

Бягането – това е високоинтензивен метод на физическо натоварване, което може да доведе до спазми и диария. Ако наистина желаете да се занимавате с бягане, важно е да започнете бавно, и като цяло да понижите интензивността на пробезите. Опитайте да започнете с бягащата пътека. Ако по време на бягане симптомите на СРД се появят без предупреждение, ще можете да се облекчите, и да се справите с това без стрес.

Кросфит

Това е една от най-популярните форми на упражнения. Тези тренировки помагат за развитието на сила, а също и подобряват функцията на сърдечно-съдовата система, но сложните и бързи движения могат да влошат моториката на стомашно-чревния тракт и затова не се препоръчват при синдром на раздразненото дебело черво.

Интервална тренировка с висока интензивност

За тези, които не са запознати с този вид тренировки, те представляват упражнения с много висока интензивност, които предполагат полагане на максимум усилия в течение на определен период от време. Тези упражнения обикновено повишават честотата на сърдечните съкращения и могат да бъдат полезни за подобряване на общата физическа форма. Също въздействат на нервната система и могат да доведат до разстройство на храносмилането – спазми, диария, газове.