Генетичните мутации в половите клетки започват да се натрупват още през пубертетния период, и колкото са те повече, толкова по-кратък ще е животът ни.

Такова откритие правят изследователите от Университета на щата Юта, статията на която е публикувана наскоро в научно издание.

Още от пубертета се трупат на мутации, които се предават на децата

На учените отдавна им е известно, че в организма постоянно протича процес на увреждане на ДНК, като за коригиране на тези увреждания и за предотвратяване на стареенето и на поява на вредни мутации съществуват различни биологични механизми.

Със стареенето тези механизми губят своята ефективност, и мутациите се натрупват в клетките и предшественици на половите клетки, от които се развиват яйцеклетки и сперматозоиди.

Такива мутации, които се определят като наследствени, могат да се предават на поколението. Известно е, че колкото по-възрастни са родителите, толкова повече наследствени мутации те предават на децата си.

Генетикът Ричард Коутън и неговите колеги предполагат, че по нивото на наследствените мутации може да се предскаже скоростта на стареене и продължителността на живота на младежите, а също и продължителността на репродуктивния период при жените.

За да се потвърди или опровергае тази хипотеза учените анализирали генетичната информация от кръвните проби, взети от 61 тричленни семейства, състоящи се от двамата родители и едно дете.

Ако мутациите, открити в ДНК на кръвта на детето, липсвали в ДНК на кръвта на някой от родителите, то се предполага, че става въпрос за наследствени мутации, тоест предадени са на поколението чрез яйцеклетката или чрез сперматозоида.

Брой на мутациите при зачеването на детето – защо са важни

Впоследствие изследователите успяват да проследят, от кой от родителите детето получава всяка наследствена мутация, и така да определят броя на мутациите, които всеки родител е натрупал в своите полови клетки по време на зачеването на детето.

Сравнението на данните за количеството мутации в половите клетки при хората от един пол дава възможност да се оцени скоростта на стареене на тези хора, стигат до извод учените.

Така например, при сравнение на 32-годишен мъж със 75 мутации, 40-годишният мъж със същия брой мутации старее по-бавно. Може да се предположи, че по-възрастният ще живее по-дълго от по-младия.

Изследователите установяват, че мутациите, които се предават на поколенията, започват да се натрупват веднага след пубертетния период. Това означава, че стареенето започва още през пубертета.

Както установяват Коутън и неговите колеги, нивото на натрупване на мутации много силно се различава. Така например, при някои младежи този показател се оказва тройно по-висок, отколкото при останалите.

Учените изчисляват, че младите хора с по-ниско ниво на наследствени мутации имат по-голям шанс да живеят 5 години повече, отколкото техните връстници с максимално висока скорост на натрупване на тези изменения.

При повече мутации жените раждат по-малко деца

Тази разлика е сравнима с ефекта от тютюнопушенето и ниска физическа активност. Жените с най-високо ниво на мутации в яйцеклетките раждат по-малко деца, а по-младите от тях се решавали на дете в много по-млада възраст, отколкото тези с по-ниско ниво на генетични изменения.

Това показва, че големият брой мутации се отразяват на фертилността, като намалява репродуктивния период.

Способността да се определи кога започва стареенето, възможността да се предпазва колко дълго ще продължи женската фертилност, всичко това отваря пред нас множество възможности.

Когато разберем какви точно биологични процеси протичат през пубертетния период, като ни карат да започнем да трупаме мутации, ще можем да разработим методи или механизмите на шуплите, които се образуват в ДНК и да върнем организма в състояние, в което е бил преди началото на пубертета.

Ако това може да се постигне, то хората ще могат да живеят по-дълго и най-важното – да са в добро здраве. Това е от изключителна важност – да сме в добро здраве до дълбока старост, да се чувстваме наистина пълноценни.

Какъв е смисълът човек да живее, ако не може да се порадва на живота, на природата, на песента на птичките. Затова и всички усилия на учените са насочени в посока да увеличат годините, които прекарваме в добро здраве.