В САЩ броят на загиналите от загадъчната болест на белите дробове, предизвикана от пушене на електронни цигари, стигна 6 души. Още почти 400 вейпъри с аналогични симптоми са под лекарско наблюдение.

От какво е предизвикана тази епидемия и какво се знае за нея

Освен 6-те починали от пушене на електронни цигари се знае за още 400 души с аналогични симптоми, които са под лекарско наблюдение, 60 от тях са в Ню Йорк.

В неделя губернаторът на щата с извънредна заповед, с която забрани продажбата на територията на Ню Йорк, на ароматизирани електронни цигари.

Аналогична забрана е въведена в Мичиган, наред са Калифорния и Масачузетс. Миналата седмица проблемът е обсъждан и в Белия дом.

Министърът на здравеопазването обеща в близко разработване на план за пълно изтегляне от продажба на ароматизирани течности за електронни цигари. На пазара да останат само електронни цигари с вкус на тютюн.

Първоначално вейпингът е представян като по-безопасна алтернатива на традиционното пушене.

В електронните цигари няма тютюн, и дори никотинът, съвсем не е задължителна съставка на течността за пушене.

Как се развиват събитията

Първите съобщения за развитие на тежка болест сред пушачите на електронни цигари се появява в началото на август, макар и по-късно да се изяснява, че някои симптоми започват да се появяват още през април.

Пушачите на електронни цигари – това са основно млади хора на възраст около 20 години.

Повечето от тях се обръщат към лекар с оплаквания за затруднено дишане, кашлица и болки в гърдите, симптомите с всеки изминал ден се влошавали.

При някои болестта се съпровождала с повишена температура, гадене, повръщане или болка в корема.

Към средата на месеца в 14 щати са хоспитализирани общо почти 100 души. Някои от тях влизат в реанимация и дори се налага включване на апарат за изкуствено дишане.

На 23 август властите на Илинойс съобщават за първи загинал пациент. Болестта, която се развива от пушенето на електронни цигари, е доста тежка, обявява тогава министърът на здравеопазването на щата.

По последни данни американските власти потвърждават 380 случаи на тежко белодробно заболяване, предизвикано от пушене на електронни цигари, в 36 щати.

6 души, които постъпват в болница умират. За тях информацията е малко, но е известно, че най-малко 3-ма от тях не са млади, а в средна и напреднала възраст.

Какво точно предизвиква болестта

Навярно това все още не се знае, макар и лекарите да имат доста правдоподобни предположения.

Експертите от Центровете за контрол и профилактика на заболявания на САЩ все пак подчертават, че за сега не е ясно какво точно е предизвикало тези усложнения.

Проведеното изследване не би могло да покаже кои са конкретните електронни цигари или други продукти, използвани за пушене – устройства, течности, сменяеми капсули, или конкретни вещества, с които може да са свързани всички случаи.

Много от експертите предполагат, че белодробната недостатъчност може да е предизвикана от вдишването на пари на витамин Е в маслена форма. Съдържа се в различни добавки, използвани при приготвяне на течности за електронни цигари.

При външно приложение и дори при прием като добавка витамин Е е безопасен, ако не се превишава дозата. При попадане в белите дробове може да се наруши нормалният дихателен процес.

Същото се отнася и за някои ароматизатори, които могат да се разложат при нагряване, като се образуват нови вещества, отсъстващи в оригиналния аромат.

Възпалителната реакция в белите дробове може да се предизвика и от самите компоненти на течността за пушене.

Наистина ли електронните цигари са по-малко вредни от обикновените

Отговорът на този въпрос към момента не е известен. Първите електронни цигари се появяват през 2006 г., и въпреки огромната им популярност по цял свят, особено сред младежите, за тяхното влияние върху организма се знаят малко неща.

Много пушачи преминаха на тях от обикновени цигари, тъй като производителите ги представят като по-безопасна алтернатива на вредния навик.