Защо е важно спокойствието по време на бременността

Бременността е време, което изисква внимателно отношение към жената. При бременност не може да се нервничат. Продължително съществуващ силен стрес може да стане причина за сериозни последствия – в ранните срокове, това е една от причините за спонтанен аборт, в късните – за преждевременно раждане. Този факт е бил доказан от многобройни наблюдения и научни изследвания. Съществуват и други данни, показващи, че стресът влияе на броя родени момченца и момиченца. При майките, които изпитват стрес в ранните срокове на бременността, по-големи са шансовете да се роди момиченце, отколкото момченце.

Стрес и преждевременно раждане

Хроничният стрес е причина за многобройни заболявания и усложнения. Неслучайно казват – всички болести са от нерви. Бременността прави жените още по-уязвими пред лицето на различни заболявания. През този период често се обострят хронични заболявания, формират се остри. Това е свързано с промени в женския организъм, затруднения създава и стреса.

Влиянието върху протичането на бременността е голямо. Това е една от причините за спонтанен аборт, патологии на бременността, пороци и аномалии на развитието на плода, а в късните стадии на гестацията – преждевременно раждане.

Само по себе си раждането много преди термина е опасно за здравето и за живота на детето, прави го уязвимо пред негативните външни въздействия на околната среда. Недоносените деца изискват специфични грижи и внимание от страна на родители и лекари.

На преждевременното раждане и ролята на стреса са посветени много научни трудове, създадени са профилактични програми. Но нито едно от изследванията не изучава влиянието на стреса на съотношението на родените момченца и девойки.

Бременност и природни катаклизми

През 2005 г. в Чили става страшно земетресение с магнитуд от 8 по скалата на Рихтер. Много хора загиват, милиони остават без покрив над главата и загубват буквално за секунди всичко.

В периода 2004-2006 г. в този регион се раждат повече от 200 000 деца. Учените внимателно проучили всеки акт за раждане и данните за майките и за децата. Всяко удостоверение включвало данни за срока на раждане, теглото, ръста на детето. Посочвал се пола на детето, неговото здравословно състояние. В данните също били отбелязани данни за майките – възраст, предходни бременности, раждане, точни координати. А това позволило да се установи колко близо били жените до епицентъра на земетресението.

Анализът на данните показал, че жените, живеещи в близост до епицентъра на земетресението във втория и третия триместър били подложени на повишен риск от преждевременно раждане – до 37 седмица на гестацията.

Средно раждането при жени, които живеят близо до епицентъра на земетресението, настъпвали 2-3 седмици по-рано, отколкото при жените в незасегнатите райони.

Статистиката показва, че при 6 от 100 жени настъпва преждевременно раждане по различни причини. Но в Чили показателите били по-високи – всяка 10-12 от 100.

Стрес и раждане на момиченца

В хода на по-нататъшните изследвания учените изучавали влиянието на стреса спрямо съотношението на половете. Те показали, че преждевременно по-често се раждали момиченца, в сравнение с момченца.

Учените отбелязват, че земетресението в Чили довело до раждане на повече момиченца, поради силния стрес, което предизвикало върху родилките. 45 били момченцата на 100 родени, при норма 51 на 100.

Предходни изследвания показват, че жените, подлагали се на силен стрес по време на бременност, вследствие на който се развивал спонтанен аборт и раждане на мъртво дете, плодът бил от мъжки пол.