Как да следим здравето си у дома?

За пълноценни изследвания и лечение е необходимо да се лежи в болниците – така мислят и за основа за потвърждаване на обратното не, но има и процедури и методики, които могат да се допуснат у дома. Много от тях не само спомагат за поддържане на добро здраве и са част от препоръчителното от специалистите лечение, но и помагат за предотвратяване на развитие на най-различни заболявания.

Измерване на артериалното налягане – профилактика на хипертония

До неотдавна в случай на подозрение за високо кръвно се налагало да се ходи при съседите и да се търси сред тях лекар с тонометър. Днес необходимостта от това е отпаднала, тъй като са се появили електронните устройства, неизискващи специални навици за използване и позволяващи по всяко време на деня и нощта да се измерва артериалното налягане на себе си или на близък човек и дори да се проследи динамиката. Това е отлична профилактика на сърдечно-съдови заболявания – хипертония, хипотония, а също и аритмии. Приборът позволява измерване на честотата на сърцебиене. С такова устройство трябва да се обзаведат всички без изключение.

Кантар за контрол на килограмите

Периодичното теглене също е полезно за профилактика на затлъстяването и на други не по-малко полезни и коварни заболявания. Проблемът е в това, че измененията на теглото е признак на много нарушения във функцията на организма и ако навреме се обърне внимание на това, то шансовете от благоприятен изход са много повече. Опасения трябва да предизвиква както качването на килограми, така и неконтролируемо, сигнализиращи за най-разнообразни проблеми със здравето и по-точно на захарен диабет, хелминтоза, хипотериоза. Бързото трупане на килограми това може да е вследствие на захарен диабет тип 2, хипотиреоза, нарушения на толерантността.

Промиване на стомаха като средство за първа помощ при отравяне

При всяко отравяне, било то развалена храни или отровни химикали, се препоръчва колкото може по-рано промиване на стомаха. Съществува и специален прибор за промиване на стомаха, състоящ се от гумена от гумена тръба и отвор.

Използването му е лесно, а резултатът може да се постигне и по-бързо

Често тази процедура се допълва с клизма. Извършването на клизма е неизменна част от лечението на много заболявания на органите на храносмилането. При запек, натрупване на газове в червата, не може да се мине без нея. За запазване на здравето и за отстраняване на неприятните симптоми на процедурата по очистване на червата може да се направи и без лекарски препоръки. А серията лекарствени или питателни клизми следва да се правят само след съгласуване със специалист.

Загряване и охлаждащи компреси и за поддържане на здравето

Полагането към болното място на сгряващ или охлаждащ компрес е още медицинска процедура, която може да се извърши у дома. Сгряващите компреси, които спомагат за разширяване на стените на кръвоносните съдове и за подобряване на кръвообращението, са показни при местно възпаление в подкожния мастен слой, ставите и средното ухо и др. Има и заболявания, изискващи суха топлина, но и такива, които изискват мокри компреси. Често в качеството на лекарствено средство се използва разреден спирт.

Хладните компреси има за цел да ограничат притока на кръв към болното място, да намалят изпълването на кръв към увредените участъци и да успокоят болката.