Разнообразието от тренажори може да обърка всеки начинаещ в тренировките.

Времето на обикновените щанги отдавна отмина, и сега на практика всяко фитнес оборудване представлява съвкупност от съвременна механика и модерна електроника за мониторинг на състоянието на трениращия възможност за промяна на алгоритмите на работа и настройките на тренажора.

Как с експандер можем да направим натоварваща тренировка

В магазините за фитнес оборудване ще ви предложат специални дрехи и обувки, аксесоари, както и възможност за записване на онлайн тренировки. Шишета за вода за тренировка вече и те са специални.

Всеки се отнася към това положение по различен начин. Някои трениращи са убедени, че целият този инвентар помага за постигането на добри резултати, затова колкото по-модерно е оборудването, толкова по-добре.

Други се съмняват и не виждат сериозни причини да плащат повече за спортни стоки и за фитнес оборудване, когато има такова със сходни по потребителски свойства, но доста по-евтино.

Също така има и трета категория трениращи. Те не са богати, но са целеустремени, затова се опитват да постигнат резултат с използването на почти подръчен инструментариум и вече позабравени стари приспособления. И много успяват в това свое начинание.

Експандери – най-простият тренажор

Днес става въпрос за експандери. Такива, които нямат сложна механика и още повече електроника. В сравнение със съвременните тренажори, класическите експандери струват стотинки.

При правилен подбор на упражненията обаче, дори при базов комплект от няколко експандера може ефективно да се поддържа форма и дори да се постигне прогрес.

За съхранението на цялото това „оборудване” ни е необходима малка кутийка, нещо като пощенска, а не цяло помещение, както за стационарните фитнес уреди.

Експандерът – това е тренажор, основен тренировъчен елемент, който обикновено представлява еластичен материал.

Същността на тренировката се състои в противодействие или „стремеж” на материала или конструкцията да върне първоначалната си форма.

Названието напълно отразява същността на процеса, тъй като expando от латински може да се преведе като „разтягане”.

Как работят експандерите

Първоначално експандерите се използват в медицината и представляват малки гумени изделия. С помощта на това приспособление пациентите раздвижват мускулите на предмишниците и на ставите на пръстите на ръцете с цел възстановяване след травми или след операции.

И едва към средата на 20-ти век това медицинско изделие по своята същност започва да се използва от „силовите” спортисти.

Периодичните тренировки с експандер в ръце позволяват да се създаде по-здрав и стабилен захват на щанга и по-малко да се уморяваме при тренировка на лост. С експандера също така спортистите успяват да захванат по-здраво тялото на съперника при борба.

Днес експандерът за длани се предлага в различни варианти. Най-простият е гуменото топче или силиконовата сфера – яйце, което трябва да се стиска.

Степента на еластичност на материала може да бъде различна, но във всеки случай е добре фиксирана. Торзионните модели, тоест тези, върху които се упражнява натиск, също в повечето случаи са с фиксирана еластичност.

Какви експандерите да използваме за различните мускулни групи

Най-прогресивни са експандерите с регулируемо усилие на стискане. Диапазонът на натоварването се променя в относително малки граници, но обикновено това е достатъчно за плавно повишаване на съпротивлението на устройството с укрепване на мускулите на предмишниците.

Експандерът за ръце, макар и да е изключително популярен, трудно може да се определи като универсален.

По-интересен е експандърът, който се нарича така, универсален. Представлява две ръкохватки, съединени помежду си с пружина или друг еластичен материал, най-често гума.

С помощта на такъв експандер могат да се тренират гръдните мускули, рамене, гръб. Използва се и за изпълнение на напади, клякания.

За тренировка на мускулите на ръцете е най-подходящ плувният или боксьорски експандер, който почти не се отличава от универсалния.

Третият популярен тип експандери са тип пеперуда. Създадени са за тренировка на мускулите на бедрата. Конструкцията позволява организация на ефективен тренировъчен процес.

Ако успеем да се запознаем добре как работят експандерите или дори използваме фантазията си, то с по-малко от 100 лева може да си закупим всичко, което ни е необходимо за една наистина пълноценна и достатъчно натоварваща тренировка.

Няма нужда да харчим за скъпи и обемни стационарни тренажори. Експандерите са отлична възможност за тренировка в ограничено пространство и при скромен бюджет.