Да обидим някого е много лесно, а ако става въпрос за неудобна тема – болести, инвалидност, секс – това съвсем не означава една случайно казана „неудобна” дума.

Инструкция за тези, които желаят да общуват, без да обиждат никого

Как да говорим на неудобни теми, без да засегнем никого

Етикетът не предполага обсъждането на собствени и чужди болести. И за това има няколко причини. Първата е, че хората обикновено предпочитат да разказват за собствените си проблеми със здравето и съвсем не обичат да слушат за чуждите.

Втората причина е свързана с подсъзнателен страх да не се разболеем самите ние, да прихванем нещо, да се сблъскаме със същите симптоми.

Колкото повече загрижен е човек за собственото си здраве, толкова по-малко теми за обсъждане му остават.

Например, ако човек се бори с рак, то трябва да разбираме, че целият му живот е съсредоточен около борбата с тази болест, а целият останал свят минава на втори план.

В такива случаи няма да е излишно да се поинтересуваме как да общуваме с човек, който е тежко болен.

Ако става въпрос за битово обсъждане на здравословни проблеми, навярно всеки има своя позната, която обича да разказва за своята мигрена, в такива случаи всеки се държи съобразно това до колко е подготвен психически за тази тема или история.

Има и такива, които обичат не само да поддържат разговори за глисти, паразити или за запек, но предпочитат да споделят и собствен опит.

Ако не понасяте такива хора, то на помощ идва добрият стар хумор. Малък арсенал от шеги на тема „старост-нерадост” ще ви помогнат да се измъкнете в добро здраве и от баба и дядо, и дори от многодетна майка с вечно боледуващи деца, макар и това, която тя говори да няма нищо общо със старостта.

Как правилно да се говори за инвалидност

В превод от английски „invalid” означава „нямащ физическа възможност” или „нетрудоспособен”, затова днес този термин не е подходящ за употреба, тъй като издава някаква непълноценност.

Това, което казваме и как го казваме, е силно свързано с това как се отнасяме към това явление.

У нас през последните 1-2 години бяха направени редица стъпки в посока подобряване на положението на хората в неравностойно положение с приемането на Закона за хората с увреждания, както и на Закона за личната помощ.

Управляващите под натиска на организации на хората с увреждания и продължителни протести в края на 2018 г. и в началото на 2019 г. уредиха на законодателно ниво по-добри условия за хората с физически увреждания, както и на тези, които се грижат за тях.

Как да говорим за хора с увреждания. Да започнем от най-простото – да сме любезни с тях, когато ги споменаваме, и да ги уважаваме. Да се стараем да избягваме такива изрази, които сочат към стереотипи за тях и тяхното положение.

Например, дете със синдром на Даун, а не Даун, или най-добре – слънчево дете. Или човек с епилепсия, а не епилептик или още по-малко определения от рода на „припадащ”. Човек с нарушен слух, а не глух. Да не говорим за по-грубите варианти, като например, инвалид.

Много е трудно да се говори на тема инвалидност, тъй като повечето хора не могат да си представят какво е да бъдеш такъв. У нас е възприет терминът и на законово ниво – хора в неравностойно положение, който до голяма степен отговаря на реалността.

Как да говорим за секс

У нас все още не е прието да се говори за секс, освен сред приятели, това е една от забранените теми, все още се приема за твърде лична и за това е неудобна.

Някои по-консервативни, дори предполагат, че сексуалната грамотност и признак на всякаква липса на морал. Тоест да се обясни на детето какво е това кашлица и сълзи – може, а какво е оргазъм – НЕ.

Това си пролича наскоро по повод скандала, който избухна в медиите, във връзка със сексуалното образование на деца в начална училищна възраст – 4-ти клас.

Общественото мнение се раздели – половината родители подкрепиха идеята за сексуално ограмотяване, а останалите се обявиха против тази практика и я определиха като недопустима.

Сексът е нещо доста интимно и разговорът на тази тема ще бъде неудобен. Но това няма да е така, ако чисто психологически се отработи и се приеме да се говори за това.

Изобщо всяка тема, която е приета на ниво подсъзнание, става разбираема и приятна за обсъждане.