Сухото мляко е продукт с прахообразна консистенция от краве мляко, което преди изсушаването е било стабилизирано и пастьоризирано. В процеса на преработване на сухото мляко съставът и полезните свойства на първия продукт практически напълно се запазват.

То се използва в кулинарията, особено за приготвяне на сладкарски изделия, за производство на детски храни или при добавяне на вода, се пие като обикновено мляко.

Производство

Мляко от прах хората са правели още преди стотици години. И този факт се потвърждава от множеството налични исторически данни.

То било произвеждано от номадските племена, които сушали млякото на слънце, като получавали краен продукт във вид на паста. Промишленото производство на този продукт започнало в края на 19-ти век.

А днес този продукт се произвежда чрез сгъстяване на обикновено пастьоризирано обезмаслено или пълномаслено мляко във вакуум като се намалява обемът му приблизително 4 пъти.

И след това се това се изсушава в гореща камера. При изпаряване на водата остават само сухите вещества.

Сухо мляко - състав и полезни свойства

Полезните или вредните за здравето свойства преобладават в този продукт.

Някои учени смятат, че сухото мляко е повече вредно, отколкото полезно, аргументирайки се с това, че калоричността му е много висока, а количеството на полезните вещества в него е по-малко, отколкото в първичния продукт.

И всичко това е вярно, но млякото във вид на прах е концентриран продукт, поради това е напълно естествено да има доста висока калоричност. Неговата енергийна стойност е 549.3 килокалории за 100 грама, а обезмасленото е с калоричност – 373 килокалории.

Що се отнася за полезните вещества, то само малък процент полезни качества на този продукт се загубва при изсушаването му.

Произвежда се сухо обезмаслено и пълномаслено мляко, което съдържа съответно:

• 36 и 25.5% белтъчини;
• 1 и 25% мазнини;
• 6 и 9% минерални вещества;
• 52 и 36.5% захари;
• 5 и 4% остатъчна вода;

Ползата от сухото мляко се състои в наличието в него на 20 аминокиселини, които са много важни за организма, тъй като участват в естествения синтез на белтъци, на множество микроелементи, на минерални вещества, на мазнини, на въглехидрати – основно лактоза, и прочие.

В млякото на се съдържа голямо количество калций, който способства за укрепването на костите и за техния пълноценен растеж, калий – 1200 мг, необходим на всеки човешки организъм за пълноценната функция на сърдечно-съдовата система.

В състава прахообразното мляко също присъстват магнезий, мобилден, кобалт, манган, селен, желязо, йод, сяра и хлор в малки дози.

А също така и витамин А, който способства за укрепване на зрението и стимулира процесите на регенерация на кожата, витамин D, който предотвратява развитието на повече от 14 вида рак и някои заболявания на мозъка като Алцхаймер, витамин В12, спомагащ за преодоляването на анемиите, витамини Е, В1, РР, В1, В2, В9.

По хранителните си качества сухото мляко изобщо не отстъпва на естествения си аналог, а за разлика от него, в първото холестеролът и алергените са значително по-малко.

Приложение

За да получите от обикновено мляко от това на прах, се налага да възстановите последното. Затова трябва да знаете как да разтворите сухото мляко – 1 част от млякото на прах се разрежда в 3 части топла вода с температура 40-50 градуса, тоест съотношение е 1 към 3.