Ново забележително проучване, публикувано в International Journal of RheumaticDiseases, потвърждава, че храната не е само лекарство, номоже да повлияе и върху усещанията ни, като например понижаване на чувствителността при болка.

Медицински изследователи, които работят в университета по медицински науки в Табриз, Иран, проучват въздействието на добавките от сусамово семе по клинични признаци и симптоми при пациенти, страдащи от остеоартрит на коляното.

Остеоартрозата на коляното е форма на дегенеративни ставни заболявания или дегенеративен артрит, локализирани в коляното и предизвиква различни симптоми, като болка, подуване, анормален растеж на костите (което може да доведе до костни шипове), обезобразен хрущял и загуба на движение.

Това заболяване засяга, около 12,1% от възрастното население над 60 години, според CDC.
Терапията включва използването на лекарства, много от които са свързани с вътрешни кръвоизливи и значително повишен риск от сърдечна смърт.

В проучването са участвали 50 души, разделени на две групи от 25 пациенти. Първата група започва лечение с четиридесет грама прахообразен сусам на ден, а на останалите пациенти са разпределени по две 500 мг дози Tylenol, два пъти дневно, в комбинация с 500 мг глюкозамин веднъж дневно.

След двумесечно лечение, 22 пациенти от групата приемала сусам на прах и 23 пациенти от контролната група са завършили проучването.

Резултатите от лечението са забележителни. В получените от изследването данни е имало значителна разлика в интензитета на болката между двете групи след лечението. При групата, приемаща сусам, болката е намаляла с 9,5 пъти от началото на лечението и 3,5 пъти след края на лечението.

При контролната група спадът е по-скромен - 9 пъти преди началото на лечението до 7 пъти след приключването му.

Направени са допълнителни тестове при травми на коляното и остеоартрит. Резултатите от въпросника и теста показват сходна степен от положителна промяна и в двете терапевтични групи, в сравнение с изходното ниво.

При сравняване на резултатите от теста, прилаганата терапия със сусамово семе се оказва по-ефективна. Освен вкусовите качества, сусамът помага за понижаване на интензитета на болката, като ефективността на сусама може да се сравни с ефекта от добавки, като Tylenol и глюкозамин, без опасност от странични ефекти.

Сусамовото семе има редица благоприятни за организма свойства. За да водите здравословен живот и за да намалите болките при остеоартроза е достатъчно да консумирате около 40 грама сусам на ден.

Една супена лъжичка се равнява на 9 грама, т.е. 4 супени лъжички, дневно са напълно достатъчни за да подобрите здравословното си състояние. Според учените прахообразната форма на сусама подобрява храносмилането. Може да използвате кафемелачка или хаванче, за да стриете сусама и да постигнете прахообразен ефект.

Важно е да се уверите в качеството на сусамовите семена. Проверете етикетите, за да сте сигурни, че продуктът е биологично сертифициран и не е претърпял гама-облъчване.

За да оцените полезните свойства на сусама и за да се уверите в положителните ефекти от изследването, разгледайте нарастващия брой на токсикологичните ефекти, според които непредвидените и неблагоприятни ефекти върху здравето, от употребата на Tylenol, далеч надхвърлят предполагаемите ползи.

Според изследванията, дори инцидентен прием на Tylenol, може да повиши риска от астма при децата с 540%.