Въпреки че в супермаркетите целогодишно можете да откриете домати, те са летни зеленчуци. За да сте сигурни, че са пресни, гледайте да ги купувате през лятото.

Гаспачо

Съставките в тази рецепта включват домати, чушка, краставица, половин глава червен лук, сол, черен пипер, супена лъжица червен оцет и зехтин. Нарежете доматите, чушката, краставицата и лука и ги изсипете в средно голяма купа. Добавете оцет, зехтин, подправки и разбъркайте добре.

Салата от домати на скара

Нарежете доматите на филийки и ги оставете в нагорещен тиган. Включете печката на средна температура, добавете мащерка, сол и черен пипер в продължение на една минута, докато крайщата на доматите покафенеят.

Определете резените домати настрана, добавете една супена лъжица зехтин в тигана и запържете галета и две тънки резенчета сирене, докато се зачервят. Направете гарнитура с рукола, пресен лимонов сок, каперси, магданоз, сол и черен пипер и сервирайте доматенит резенчета.

Кесадиля с домати и моцарела

Плънката на кесадилятя се приготвя от сирене моцарела и резенчета домати. Овкусете със сол и черен пипер. Приготвя се като сандвич. Сандвича се пече на скара или във фурна на умерена температура, докато сиренето се разтопи. Сервирайте с босилек.

Пълнени домати с риба тон

Тази рецепта се прави за няколко минути. Вземете голям домат и консерва риба тон. Издълбайте с остър нож доматите, като започнете от върха. Запълнете вътрешността на доматите с риба тон, магданоз, лимонови кори, лимонов сок и черен пипер.

Доматени брускети

Нарежете една франзела на дебели резени и ги оставете на скарата, докато започнат да придобиват кафяв цвят по краищата. Нарежете големи резени домати и ги поставете в тиган. Поставете резените в зехтин около 8-10 минути, докато леко покафенеят. Смесете всички съставки с резенчетата франзели. Натрошете сирене рикота и босилек за гарнитура, поръсете със сол и черен пипер на вкус.

Доматена салата с нар меласа

Смесете 3 супени лъжици зехтин с 2 супени лъжици нар меласа в купа. Нарежете доматите на парчета. Поръсете доматите със сол, черен пипер и риган.

Салата от диня и домати

Нарежете един килограм диня, пъпеш и узрели, червени и зелени домати. Подредете парчетата в голяма купа и добавете 3 супени лъжици лимонов сок, една супена лъжица захар, 2 супени лъжици сол, пет супени лъжици студено пресован зехтин, настърган джинджифил и натрошени зърна черен пипер.

Горещи домати

Вземете кори за пай от магазина, поставете ги в нагорещен тиган и ги печете в продължение на 5 минути. Вземете корите за пай и добавете нарязаните домати, маслени сушени маслини и натрошете сирене. Поръсете с 3 супени лъжици зехтин, няколко листа от мащерка и черен пипер. Печете в продължение на половин час, докато кората стане златисто кафява. Сервирайте ястието горещо.

Обикновена салата с домати

Нарежете 2 кг домати от различни сортове. Ако имате червени гроздови домати и малки чери домати, можете да ги използвате. Поръсете със зехтин и сол преди да сервирате.

Възползвайте се от хранителните качества на доматите, които ще подобрят здравето на цялото ви семейство. Използвайте тези свежи рецепти всеки ден от седмицата.