Може да направите малки промени в традиционната рецепта за печено агне и ястието ще придобие съвсем различен вкус. Опитайте няколко рецепти, които ще ви запленят.
Гръцко печено агне
Скилидки чесън се смесват с лимонови кори, риган, сол, лимонов сок и зехтин. Използвайте тази смес за плънка към голям агнешки бут. Поставете агнешкото в тиган за пържене, направете гарнитура от картофи и изпечете в продължение на 20 минути при температура 400. Отделете картофите и печете още 15 минути при 300 градуса. След като изкарате тавата, добавете маслините и съдържанието на консерва с домати. Оставете да къкри на слаб огън в продължение на 3 минути и сервирайте с картофите.
Печено агнешко с кайсии
Нарежете тиква, лук, тиквички и чесън и ги поставете в тава за печене. Маслиново масло се смесва със сол, черен пипер и лимонов сок. За да приготвите плънката, смесете нарязани кайсии и кускус в купа и добавете вода, след което оставете сместа да престои. Разбийте белтък, кедрови ядки, лимонови кори и мента. Покрийте печеното агне с тази смес. Оставете месото да се пече в продължение на 40 минути и сервирайте със зеленчуците.
Бавно изпечено агнешко
За да сготвите обезкостено агнешко месо го добавете към предварително затоплен тиган със зехтин. Преместете агнешкото в тавичка. Подредете нарязан лук и картофи около агнето, а върху него полейте с лимонов сок, чесън, черен пипер, риган и вино. Покрийте съда с фолио и оставете да се пече в продължение на два часа. Полейте агнето със сока, който се събира в краищата на тавата. Добавете агнето да се пече още 20 минути, докато придобие златисто кафяв цвят.
Печено агнешко с прошуто
Сложете агнешкия бут върху тиган за пържене и направете шест дълбоки разреза. Направете филийки прошуто и го добавете във всеки процеп. Намажете агнешкото със зехтин и изпечете в нагрята на 400 градуса фурна, в продължение на 15 минути. Добавете към нарязаните картофи масло, сол и черен пипер и ги подредете около агнето. Нека агнето се пече при 350 градуса в продължение на още 45 минути.
Традиционно печено агне
Сложете агнешкия бут в тиган за пържене и добавете смес от чесън, черен пипер, сол, черен пипер и зехтин. Оставете да се пече 20 минути. Подредете нарязаните картофи, лук и тиква около агнешкото, овкусете със зехтин и оставете в продължение на 45 минути. Печете зеленчуците се в продължение на 10 минути, докато добре покафенее и сервирайте с агнето.
Мароканско печено агне
Добавете ⅓ чаша сушени вишни в ¼ чаша портокалов сок за 10 минути. Нарежете лук и чесън в олио за около 10 минути и добавете към сместа, заедно с галета, лист мащерка, канела, кимион, копър, лимонови кори, черен пипер и сол. След като разбъркате добре, полейте сместа върху обезкостеното агнешко месо. Намажете месото с масло, предварително разтопено в тиган, печете в продължение на час и сервирайте.
Има много невероятно вкусни начина да приготвите печено агне. Експериментирайте като добавяте нови съставки, може да полеете месото със смес от любимите ви пикантни подправки и билки. Използвайте варени или печени зеленчуци за гарнитурата.