В свое изявление ръководителят на СЗО обяви, че разпространението на новия коронавирус е достигнало до стадий на пандемия, тъй като са засегнати голяма част от държавите по света и всички континенти. Броят на болните от COVID-19 е нараснал с 13 пъти за последните 2 седмици в държави извън Китай.

Коронавирусът обявен за пандемия от СЗО

Никога преди не сме се сблъсквали с пандемия от коронавирус, се посочва в заявлението, и същевременно, която може да се контролира.

От над 121 000 случая на заболяването, според данните от онлайн ресурса на Университета на Джон Хопкинс, регистрирани в 114 държави, повече от 90% от заразените са в 4 държави. В 2 от тях, в Китай и в Южна Корея, в последните дни се отчита значително намаляване на броя на заболелите.

Ръководителят на СЗО посочи още, че новата класификация на COVID-19 по никакъв начин не променя препоръките към властите в държавите, където има заразени, как да се борят с новия коронавирус.

Обявяването на ситуацията с големия брой заболели не променя оценката на СЗО за заплахата, която представлява коронавируса.

Това не променя действията на СЗО и мероприятия, които следва да продължават да се извършват във всички тези 114 държави, в които има заразени.

До сега СЗО определяше ситуацията с COVID-19 само като пандемия

Според терминологията на СЗО, за епидемия се смята неочаквано разпространение на болест в един регион. През 2010 г. организацията промени критериите и обяви, че за пандемия се смята разпространението на ново заболяване по цял свят.

Американският център за контрол и профилактика на заболяванията смята пандемията за епидемия, която обхваща няколко държави и континенти, и заразява голям брой хора.

Професор по глобално здравеопазване смята, че термините епидемия и пандемия са до голяма степен субективни, тъй като няма точни и съгласувани от всички определения.

В свое изявление германският канцлер определи ситуацията като много тревожна и дори посочи, че до 58 млн. германци или около 70% от 82-милионното население на федералната република може да се зарази с вируса.

Най-обезпокоителното е, че няма ефективно лечение срещу вируса няма. Единственото, което може да се направи е да вземат мерки за ограничаване на разпространението му.

Най-тежка е ситуацията в Италия и в Иран в момента

В Италия ситуацията се оценява много тревожна, близка до критична, броят на заболелите нараства с по няколко хиляди дневно и вече общият брой на заразените е над 12 000.

Премиерът нареди да бъдат затворени всички училища, детски градини, музеи, кина театри, заведения и ресторанти. Улиците на икономическата столица на Италия останаха празни.

Броят на починалите рязко се повиши през последните часове и от 631 се увеличиха с почти 200 – до 827, над 900 са в тежко състояние, вследствие на заболяването, което прави потенциалните жертви над 1500.

Отпускат се 10 млрд. евро от правителството за справяне с извънредната ситуация, на възрастните над 75 години е забранено да излизат,  общините осигуряват шофьори, които да осигуряват средства от първа необходимост.

В Иран също положението се определя като много сериозно, тъй като броят на болните от COVID-19 вече надхвърли 9000.

Експертите на СЗО гарантират, че много скоро и други държави ще се озоват в ситуацията на Италия и Иран.

Според неофициална информация коронавирусът е използван за тестове на ефективността на препарати срещу бронхит, за които е подадена заявка за патент, и случайно е „изпуснат” при развойна дейност.

Това е мнението на български адвокат по интелектуална собственост, който се позовава на „официални данни” в социалните мрежи.

Каква е ситуацията към момента у нас

Броят на заразените по последни данни е 7, като едната жена почина от тежка двустранна бронхопневмония и дихателна недостатъчност, нейният съпруг е по-добро състояние и лекарите от УМБАЛСМ Пирогов дават надежда, че терапевтичните мероприятия могат да го стабилизират.

Останалите петима заразени са в добро състояние, дори 62-годишната жена, която е медицинска сестра. Но председателят на Националния оперативен щаб бе предпазлив в прогнозите за състоянието на болните, тъй като действието на вируса може да е непредсказуемо.