66-годишната жена с положителна проба за коронавирус, чието състояние бързо се е влошило и е припаднала пред спешния център на УМБАЛСМ „Пирогов”, е починала, вследствие на усложнения на COVID-19.

Първата жертва на коронавируса, вследствие на развила се бронхопневмония

Според информацията, публикувана на сайта на здравното министерство, жената е била с няколко хронични сърдечни заболявания и наскоро ѝ е била направена операция.

Положените от лекарите усилия, за да се преборят за живота на жената, не са дали резултат, и затова се е стигнало до фатален изход.

Смъртта е настъпила, вследствие на усложненията на двустранната бронхопневмония, която се е развила, още преди да бъде приета в болницата. При проведените диагностични мероприятия след хоспитализацията се установява, че състоянието ѝ е много тежко. На направената рентгеновата снимка се вижда изключителна тежко състояние, жената няма здрава белодробна тъкан, всичко е възпалено. 

Лекарите продължават да се борят за живота на нейния съпруг, 74-годишния мъж, който също е с усложнения на COVID-19. Мъжът не е интубиран, но е с дихателната недостатъчност.

Надеждите са, че терапевтичните мероприятия, които се прилагат, ще доведат поне до стабилизиране на здравословното му състоянието.

От здравното министерство изказват съболезнования на семейството и на близките на жената.

Към момента работата на редица отделения на УМБАЛСМ Пирогов е затруднена. Лечебното заведение е специализирано за реакция и овладяване на спешните състояния.

Напрежение в белодробна болница в София и масови оставки на медицински сестри

Новият коронавирус е непознат за лекари и здравни работници, затова подходящите терапевтични мероприятия се обсъждат в движение.Няма и специалисти, които да знаят как точно да действат при такива случаи.

Едно от предложенията на здравно министерство бе, ако възникне недостиг на медицински специалисти в случай на значително нарастване на броя на заразените, да бъдат обучени лекари с други специалности. Но няма яснота как това може да стане и какви срокове са необходими. 

Дори днес се стигна до напрежение в белодробната болница в столицата.

Медицинските сестри в лечебното заведение подадоха оставки, тъй като не им се осигуряват маски за работа или те са крайно недостатъчни, което излага на реална опасност не само тяхното здраве, но и това на всички пациенти, с които контактуват и на семействата им.

Указанията се променят на всеки час и при такава ситуация напрежението нараства значително, а като се добави и страха от евентуално разболяване, положението става нетърпимо, което доведе и до колективното подаване на оставки.

Малко преди информацията за първата жертва на короновируса, дойде и вестта за нов случай на COVID-19.

Потвърденият случай е 62-годишна жена, медицинско лице от Габрово, която обаче не е работа и не е била в контакт с пациенти от 22 или 23 февруари. В момента се установяват лицата, с които жената е била в контакт в близките дни.

Няма данни да е била в контакт със заразените в града, състоянието се оценява като стабилно. Доктор Мутафчийски все пак отбеляза, че при такива случаи е възможна промяна във всеки един момент и внезапно влошаване на здравословното състояние. 

Смекчават мерките за борба с коронавируса, учениците се връщат в класните стаи

На Съвета по сигурността бе взето решение за смекчаване на мерките за борба с коронавируса, поради опасност от сериозен удар по бизнеса, оттам спад на данъчните приходи, увеличаване на безработицата. Преценено е, че евентуалното увеличаване на броя на разболелите се, вследствие на разхлабване на мерките, крие по-малък риск за общественото и би ни струвало по-малко, отколкото да бъдат наложени по-строги мерки, сходни на тези в Китай. 

По отношение на учениците от Националния оперативния щаб препоръчват да се прекрати грипната ваканция, тъй като децата не са сред рисковите групи и потенциални жертви на COVID-19.

За съжаление, България се сблъска с най-тежкото възможно усложнение на COVID-19, което се развива най-често при възрастни хора. В Италия средната възраст на починалите е над 80 години. Жертвата на коронавируса у нас е на 66 години, което по съвременните критерии не е напреднала възраст, но наличието на хронични заболявания и прекараните операции, се оказват по-значим фактор, отколкото възрастта.