Приходите на някои фармацевтични компании се измерват с милиарди. И за получаването на такива печалби за тях е достатъчно да включат в асортимента си няколко препарати.

Списъкът на скъпите лекарства е много голям. Обикновено с най-висока цена от порядъка на няколко хиляди долара или евро са таблетките срещу редки и страшни и в до голяма степен неизлечими заболявания.

Експертите често твърдят, че стойността на тези препарати е силно завишена по цял ред причини, сред които е и липсата на конкуренция.

От Lechenie.bg внимателно проучихме наличният списък на най-скъпоструващите лекарства в света и съставихме своеобразна класация от тях.

1. За най-скъпо в света се смята Soliris – препарат за пациенти, които страдат от разстройства на имунната система, при които по време на сън в кръвта започват да загиват кръвните телца – поради какви причини не е известно точно, поради което се разрушават бъбреците, белите дробове, сърцето и мозъка.

Без съответното лечение продължителността на живот на такъв болен е не повече от 10 години. Лекарството обезпечава преустановяването на този процес.

С оглед на факта, че по целия свят такива пациенти са само 20 хиляди души, става разбираемо защо препаратът струва толкова – година лечение излиза 536 хиляди долара, а цената на блистер таблетки започва от 5928 евро.

2. На второ място по цена е Naglazyme, който се използва за корекция на разстройства на метаболитните процеси. Заболяването, което повлиява това лекарство бързо води човека до инвалидната количка.

А лечението с този медикамент позволява практически веднага да се видят добри резултати и положителна динамика – след началото на терапевтичния курс болните започват да ходят, наблюдава се двигателен прогрес.

По света днес се регистрирани 1100 души с подобен проблем. Лечението с такова средство-чудо струва 485 хиляди долара годишно, тоест приблизително 3800 евро за блистер.

3. 2000 души по света знаят какво е синдром на Хантер и не защото са го чували, а тъй като самите те боледуват от него.

Това заболяване се характеризира със забавяне на ръста, появяващи се проблеми с дишането, удебеляване на езика, ноздрите и устните.

Смята се, че се среща в ранна възраст, тоест при деца. Elaprase позволява забавяне развитието на заболяването, като влошените показатели на човека се връщат в нормално състояние.

Но за тази цел е необходимо приемането на по 1 таблетка седмично. Стойността на 1 опаковка започва от 3750 евро.

4. На четвърто място по цена е Cinryze – препарат за профилактика на отоци у болни с наследствен ангиоедем. Това заболяване се развива, поради недостатъчност в кръвта на определени ензими и нарушаване обмяната на веществата.

Тъй като проявленията му са непредсказуеми, то отоците могат да се проявяват по всяко време. Цената на година за лечението с това лекарство е 350 хиляди долара или минимум 1948 евро за всяка опаковка.

5. На 5-то място по цена е Myozyme, предназначен за хора с болестта на Помпе.

Синдромът е обусловен от дефицит на алфа-глюкозинади, което води до разрушаването на мускулатурата, увеличаване на размерите на сърцето и до проблеми с дишането.

Най-често болестта се открива в детска възраст Myozyme позволява преустановяване на тези процеси и помага на децата да дишат самостоятелно.

Цената за лечението на година за родителите излиза 100 хиляди долара. Ако подобно заболяване се открие при възрастни, то за тях терапевтичният курс ще е 3 пъти по-скъп – 300 хиляди долара.