Защо някои хора са сексуално по-привлекателни от други? Каква тайната на техния успех сред представителите на противоположния пол? Неотдавнашно научно изследване разкри малка част от тайната на този феномен.

Оказва се, че на сексуалността влияят много фактори. Това са и формата на лицето, и пропорциите на тялото, и цвета на косата и миризмата на тялото, която при всеки човек е различна.

Определен набор от качества създава нещо в индивидуалността на мъжа, което побърква много красавици. Същото се отнася и за жените, по които си загубват ума и „най-костеливите орехи“. В настоящата статия ще се опитаме да разкрием до известна степен науката за привлекателността.

Чарът на симетриите

Неотдавнашни научни изследвания показаха, че има някои негласни международни съглашения в представата за красотата. Това се отнася за всички човешки култури и дори за царството на животните.

Важна роля играе симетрията. Ако размерите на двете части на лицето са равни, то това е показател за добри гени, което не е без значение за потенциалния партньор.

Но ако лицето на човек не е с еднакви пропорции и от 2-те страни, това е признак, че някакви механизми в неговия организъм са нарушени още когато се е намирал в утробата на неговата майка. Причини за подобен дефект могат да станат не само наследствеността, но и алкохол, таблетки, наркотици.

Хората, избирайки си партньор за създаване на семейство и за деца, на съзнателно и подсъзнателно ниво „регистрира“ такова несъвършенство като асиметрията.

Между впрочем, симетрията на външния облик играе роля не само при търсене на партньори. На „симетричните“ хора им е по-лесно да си намерят добра работа и да я задържат.

И това е една от причините толкова много хора да прибягват до услугите на пластичните хирурзи за изправяне на носа или за подобряване на „кривата усмивка“.

Променяйки своята външност, хората се самозалъгват. Те се опитват да покажат, че с техните гени всичко е наред и по този начин въвеждат в заблуждение своите потенциални партньори.

Получава се, че в такива случаи лицевата асиметрия престава да играе важна роля, тъй като съвременната козметология и хирургия позволяват да се решат проблемите дори и в сложни случаи.

Хората със симетрични тела имат и по-малки проблеми с оргазма.

А гърдите с правилна форма са признак на много добра плодовитост на жената, тоест способност да зачене и износи дете. Между впрочем, женските лястовици избират мъжки със симетрична опашка, тоест дори и птиците се стремят към генетично качество и стабилност в развитието.

Дължина на пръстите

Колкото и да е странно, дължината на безименния пръст може да разкаже немалко за неговия притежател. Учените са установили интригуваща връзка между дължината на този пръст и нивата на тестостерона. И това е заложено още в утробата на майката.

Колкото по-дълъг е този пръст, в сравнение с показалеца, толкова по-високи са нивата на тестостерона в организма на този мъж.

Това е важна особеност, тъй като високите концентрации на този мъжки полов хормон са признак за по-големи количества сперма, което увеличава вероятността от зачеване, а също и за здраво сърце и добри гени. Хората с дълъг безименен палец обикновено имат и симетрично лице.

Но учените от Оксфордския университет са установили, че такива мъже са прекалено придирчиви в отношенията си с противоположния пол.