Поне засега лекарите не са наясно какво точно причинява тези симптоми, съществува голяма вероятност да е грип, но няма данни за наличие на епидемия.

Неизвестна към настоящия момент вирусна инфекция поваля и малки и големи, като случаите, при които характерни симптоми са висока температура от 39 градуса и кашлица. Тази информация беше съобщена вчера от семеен лекар в София.

Има вероятност характерните проявления да се дължат на грип, но този факт все още не е потвърден лабораторно. При деца и възрастни симптомите са идентични – появяват се съвсем неочаквано – телесната температура се покачва бързо, малко след това възниква и суха кашлица и болните се чувстват силно отпаднали.

Поне към момента в София, според общопрактикуващи лекари, няма разболели се хора, които да са в тежко състояние. Рано е да се говори за грипна епидемия, тъй като болните все още са много по-малко, отколкото по същото време в предходни години.

Според завеждащия детското отделение на Инфекциозна болница в София се очаква броят на болните бързо да нарасне през следващите седмици и към началото на февруари най-вероятно ще се наложи обявяване на грипна епидемия.

Но поне към момента става дума само за единични случаи на болни от грип. Наскоро от Инфекциозна болница е изпратена за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести проба от момче в юношеска възраст, от която се установява инфекция с грипния вирус А, H1N1.

Това е вторият грипен вирус, който е открит в София през настоящия сезон и който всъщност придобилият още през 2009 широка обществена популярност с названието „свински грип“.

Към момента обаче са по-разпространени други вируси, засягащи дихателните пътища, които са по-безобидни и за тях не е характерно тежко протичане.

Обикновено характерните проявления при циркулиращите сега парагрипни и респиторно-синцитиални вируси са познатите на повечето от нас – от неприятни до болезнени усещания в областта на гърлото, течащ или запушен нос, повишена температура, отпадналост, коментира завеждащият детското отделение на Инфекциозна болница в София.

Най-предразположени към инфектиране с тези вируси и съответно в най-значителна степен засегнати са децата, които ходят на ясли или на градина.

Нивата на заболеваемост към момента са около 120 на 10 000 души, като се наблюдава постепенно повишаване при сравнение с миналата седмица, коментира националният здравен инспектор.

Според директора на Националния център за заразни и паразитни болести обаче рязко покачване на болните няма да се наблюдава, поради по-топлото от обичайното за сезона време, тъй като то позволява проветряването на жилищните и офис помещения, както и по-честото отваряне на прозорците на автомобилите и на средствата на обществения транспорт.

Но напомня за поддържането на добра лична хигиена и най-вече редовно миене на ръцете, като след посещение на тоалетна и преди хранене е задължително. Също така е изключително важно да не си пипаме лицето, очите и устата, преди да сме си измили ръцете, тъй като именно те се явяват входна врата за вирусните, а понякога и за бактериалните инфекции.

Обикновено за потвърждаване на инфекция с грипен вирус са необходими между 4 и 4.5 часа, като използва съвременния генетичен метод, който се базира на полимеразно-верижна реакция.

За вируса на свинския грип е характерно бързото разпространение и дори мащабите на пандемия, за сметка на това продължителността на евентуална епидемия е малко над месец.

А разпространението на другия тип вирус, циркулиращ у нас тип А/ Н3N2, по-познат като „Швейцария“ доста по-бавно, като времетраенето на евентуална епидемия е доста по-продължително – понякога достига 3 месеца.