Течностите на човешкия организъм могат да разкажат за нас много повече за това какво всъщност представляваме.

Какво могат да разкажат за човека неговата кръв сълзи и пот? Учени и лекари отдавна вече използват анализите на течностите на организма за оценка на здравословното състояние.

Оказва се, че течностите носят в себе си много повече информация за човешкото тяло, отколкото сме смятали по-рано. Освен това провеждането на такива изследвания самостоятелно вече става по-лесно.

Например, британски медии наскоро съобщиха за устройство, напомнящо на трикодера от фантастични сериал „Звезден път“. С негова помощ, както твърдят създателите му, могат да се открият смъртоносни заболявания, сред които и треската Ебола още преди болният да почувства неразположение – като пациентът няма нужда да ходи на лекар.

Това не е единствената технологична новина, позволяваща провеждането на сложни изследвания извън пределите на специални лаборатории. Преди известно време беше съобщение за появата на пазара на устройството Cue, което се използва за самостоятелна диагностика на способността за зачеване, за наличие на грип и на възпалителни процеси.
А фонд за технологични иновации същевременно предлага премия за създаването на медицински трикодери от ново поколение, способни да откриват болести.

В близките 5-10 години, както очакват специалистите, ще се появят много такива устройства. Ще станат много по-разнообразни и изследванията, позволяващи получаването на информация за организма – на дневен ред ще дойдат и тези продукти от нашата жизнена дейност, които обикновено не е прието да се обсъждат сред хората.

Например ушната кал на хората с източноазиатски корени мирише по различен начин от тази на европейците, африканците или американците.
Много от тези устройства за диагностика ще анализират кръвни проби.

В кръвта може да се установят следи от всеки продукт, който е употребен като храна, или пък доказателства за определени процеси, протичащи в организма, напомня преподавател по биология в Кралския колеж в Лондон.

Джордж Прети от Монеловския център по изучаване на химическите вещества във Филаделфия смята, че ще се открият технологии, позволяващи анализирането и на други течности.

Сега той се опитва да разбере каква информация за човека може да даде ушната кал.

За разлика от кръвта, ушната кал е мазно вещество, това способства за концентрацията на определени молекули, благодарение на което те по-лесно могат да се установят в ушната кал, отколкото във воднистите течности на организма.

Има някои продукти от обмяната на веществата, които добре се разтварят в мазнините и затова е по-добре да се търсят в ушната кал, предполага специалистът.

Например с помирисването на ушната кал може да се открие левциноза, вродено нарушение на обмяната на веществата, при което организмът не е способен да разгражда определени мазнини. И ще мирише на кленов сироп.

Не бива да забравяме и за потта. Вече няколко десетилетия с помощта на изследването ѝ се открива муковисцидоза при новородените – това заболяване нарушава баланса на хлора и натрия в потта.

А неотдавна бяха разработени специални пластири за спортисти, които реагират на нарушаване на водно-електролитния баланс и така предупреждават за обезводняване и критично изтощаване на силите.

Следенето на динамиката на потта е удобно, защото не се налага пробиването на кожата с игла или дори вземането на намазка от нея.

А какво можем да кажем за кръвта – във всяка капка от нея се съдържа много информация и е възможно с течение на времето да се научим да интерпретираме по-добре, отколкото сега.