През изминалата година беше разработена невероятна гъба, с която се пълни инжекция и която би могла да спре кървенето от огнестрелна рана за 20 секунди.

И въпреки че често са необходими десетилетия, за да стане възможно една технология да се развие до такава степен, че да бъде пусната на пазара.

Сега компанията, която разработва тази специална гъба вече спаси живот на бойното поле, което е потвърждение на успеха на разработката.

Инжекцията е с работно название XStat и е пълна с целулозни гъби, които са направени от дървесна маса, и са покрити с антикоагулантното и антимикробно средство, наречено хиптозан, което се извлича от черупки на ракообразни.

През изминалата година стана известно, че тези гъби с форма на таблет с размери от 9.8 мм в диаметър могат да абсорбират 3 милилитра кръв и телесни течности всяка.

Веднага щом влязат в контакт с кръв, гъбите бързо се разширяват до около 10 пъти от първоначалния си размер, и се подуват, за да изпълнят кухината, образувала се от раната за около 20 секунди, за да блокират временно кръвния поток.

Благодарение на тези свои впечатляващи свойства, XStat бе одобрена за употреба от военните през 2014 г, с надеждата, че ще може да спасява живота на бойното поле.

Сега, 2 години по-късно, компанията разработчик съобщи за първия случай, при който употребата на тази инжекция се е оказало животоспасяващо.

Войник от коалиционните сили на НАТО е получил огнестрелна рана на лявото бедро, като била засегната феромарлната артерия и увредена бедрената кост.

Хирургичният екип поставя еднократно инжекцията XStat в раната, което води до почти незабавна хемостаза, тоест кървенето спира веднага. Войникът бил стабилизиран и преместен бил изпратен за самостоятелно лечение.

Изпълнителният директор на компанията разработчик изразява задоволството си от постигнатото от използването на инжекцията в реална критична ситуация, когато животът на пациентът е реално застрашен.

Неговите надежди са технологията, която се използва за разработването на тази инжекция да се доразвие и така да стане използваема и в масовата медицинска практика, където особено при отворени операции в немалко случаи се налага кръвта на пациента да бъде спря във възможно най-кратки срокове.

През декември миналата година, цивилен вариант на устройството XStat30 беше одобрено за употреба в спешната медицинска помощ, с надеждата че ще послужи за спирането на кръвта на всеки, който е с опасност за живота, поради прекомерна загуба на кръв.

Няма данни обаче дали устройството е използвано в реални ситуации.

Но според компанията разработчик устройството може да спре кървенето за около 4 часа, и до 3 инжекции могат да се приложат, ако раната е прекалено голяма или пък много дълбока.

Предимствата на XStat пред турникетите, които сега се използват стандартно за забавяне загубата на кръв е, че натискът при новото устройство се оказва вътре в раната.

Това означава, че шансовете да бъдат изолирани всички източници на кървене са по-големи.

Освен това всяка гъба притежава рентгенов маркер, така че не се налага да се маха, когато се прави рентгенова образна диагностика. Най-лошото, което може да се случи е гъбите да липсват по време на евентуално извършване на операция.

Рядкост е устройство, за което преди е съобщено, сега вече да започне да се прилага масово и да помага за спасяване не само на войници, но и на обикновени хора, които са пострадали при инциденти.