Мъжете могат да живеят също толкова дълго, колкото и жените. Но това не се случва, заради загуба на кръвни клетки с У-хромозома.

Как с помощта на изследване на кръвта може да се предскаже риска от развитие на рак и на болестта на Алцхаймер, а също и как да се възстановят загубените хромозоми?

По целия свят жените живеят с по няколко години повече от мъжете. Учените отдавна се опитват да намерят обяснение на този феномен, но засега няма напредък с хипотезите и предположенията.

Например, според докторът на медицинските науки и президент на сдружението на специалисти по доказателствена медицина, продължителността на живота на жените е по-голяма, поради 2 причини:

Първо, най-вероятно хормоните на дамите ги пазят от болести, второ, за жените не е характерно толкова саморазрушително и агресивно поведение, както при мъжете.

Но сега екип от шведски учени от Упсалския университет провели изследване и установили, че животът на мъжете съществено намалява, вследствие на загуба на У-хромозома в някои кръвни клетки.

В шведското изследване взели участие 3200 мъже на възраст от 37 до 96 години.

С помощта на кръвно изследване било установено, че У-хромозомата, която отговаря за определяне на мъжкия пол на организма, а също и за нормалното формиране на сперматозоидите отсъства в клетките на 17% от доброволците.

Забележителен е фактът, че загубата на У-хромозомата били забелязана при мъже в по-старческа възраст, коментират изследователи.

Освен това учените определили, че мъжете с липсваща полова хромозома са изложени на риск в по-голяма степен да станат жертва на болестта на Алцхаймер.

Според авторите на изследването това е свързано с факта, че У-хромозомата губят лимфоцитите, които осигуряват нормалното функциониране на имунната система.

А както знаем една от основните ѝ функции е да търси и унищожава клетки с патологични изменения, например ракови клетки или пък клетки на главния мозък, на които се натрупва бета-амилоид.

Но не може да се каже, че мъжът с липсваща У-хромозома задължително ще заболее от Алцхаймер.

В тяхното изследване участвал 90-годишен доброволец без нито една У-хромозома в кръвта, но без какъвто и да било намек за заболяване.

Но въпреки това авторите предполагат, че отсъстващата хромозома може да се разглежда като биомаркер – биологичен признак, свидетелстващ за възможен риск, на който са изложени мъжете.

Именно затова и учените смятат, че във всяка държава мъжете трябва редовно да дават кръв, за да разберат дали са в рисковата група или не.

По-рано същият екип учени установили, че за загубата на У-хромозомата способства не само напредналата възраст, но и наличието на вредни навици, и по-точно на повишен риск са изложени заклетите пушачи. Възможно е именно затова и те по-често да заболяват от рак.

Интересен факт, който изследователите забелязали е, че при мъжете оставили цигарите У-хромозомите могат да се възстановяват.

В бъдеще шведските учени планират да проучат как са свързани загубата на У-хромозомите и рискът от възникване на деменция, а също и да установят от какви форми на рак най-често страдат мъжете, загубили своята полова хромозома.

Днес генетичните изследвания основно са фокусирани върху наследствените мутации, но трябва да се обръща внимание и на тези, които придобиваме през живота си.

Като изучаваме придобитите мутации, разбираме как да предотвратим появата на рак и на болестта на Алцхаймер.