Растенията помагат за подобряване на паметта и повдигане на настроението.
Колкото по-добра е паметта, толкова по-висок е интелектът на човека и толкова по-бавно настъпва старостта.

Ежедневно пред съвременния човек се поставя задачата – да види, да разбере, да запомни, да приложи. И това се отнася не само за студентите, при които добрата памет може да им подаде ръка по време на изпити.

Добрата памет е нужна както на хората, които извършват интелектуален труд, така и на по-старото поколение.
Бързо забравяте, всичко около вас се върти, понижила се е остротата на зрението ви, появил се е шум в ушите и в главата…

За появата на тези симптоми много често са виновни стресовите ситуации, злоупотребата с алкохола, тютюнопушенето, заседналият начин на живот, неправилното хранене, а също не на последно място е факторът възраст.

Има и още една причина – нарушеното кръвообращение, вследствие на което тъканите на мозъка не получават достатъчно кислород.

А този процес може да доведе до развитието на хипоксия… Други причини за нарушение на мозъчното кръвообращение могат да бъдат атеросклероза, артериална хипертония, остеохондроза, захарен диабет… С лечението на основното заболяване трябва да се занимаят специалистите.

А пък предотвратяване развитието на недостатъчността на кръвообращението е възможно и необходимо. Изход от тази ситуация съществува. Просто е необходимо да се обърне внимание на начина на живота и да се внесат известни изменения в него.

Започнете от своята работа. В каква поза се намирате през целия си работен ден? А колко време прекарвате пред компютъра? По какъв начин намирате изход от различни /стресови/ ситуации? Имате ли вредни навици? С какво се храните по време на работа?

Колко често излизате на чист въздух? Водите ли активен начин на живот?
Ако честно отговорите на тези въпроси – то изводи можете да си направите сами и да вземете съответните решения.

За поддържане на доброто състояние на кръвоносните съдове в медицинската практика отдавна се използват билки, които са широко известни със своите целебни свойства.

1. Гинко билоба

Фармакологичното ѝ действие се състои в разширяване на кръвоносните съдове, притежава антиоксидантна активност, повишава насищането на кръвта с кислород, подобрява предаването на нервни импулси, подобрява кръвообращението в съдовете на миокарда, на бъбреците и на ретината на очите.

Отстранява застойните явления във венозната система и усилва снабдяването на главния мозък с кислород и глюкоза.

2. Куркума

Оказва противовъзпалително, антиоксидантно и антибактериално действие, понижава нивата на холестерола.

3. Джинджифил

Облекчава главоболието с невралгичен и спастичен характер. Предотвратява развитието на морска болест при морски, въздушни и автомобилни пътувания.

4. Розмарин

Подобрява кръвообращението в главния мозък, подсилва паметта и зрението. Положително влияе на болните в периода след инсулт. Регулира артериалното налягане.

Предотвратява възрастовите изменения в главния мозък. Предотвратява болестта на Алцхаймер. Облекчава стреса и нервното напрежение.

5. Черна боровинка

Укрепва стените на кръвоносните съдове, намалявайки техните пропускателни способности, способства за повишаване на остротата на зрението.

Притежава кръвоспиращ, противовъзпалителен, противоспастичен, болкоуспокояващ и диуретичен ефект.

Благодарение на многобройни изследвания учените стигат до заключението, че комбинацията от билки усилва действието на гинко билобата, а очакваният ефект се наблюдава още след втората седмица след приема.

В аптечната мрежа се предлагат различни комплекси за подсилване на паметта на основата на гинко билоба, но няма научни данни за тяхната ефективност.