На много хора им се струва, че точността е абсолютно недостъпен за тях навик. Но въпреки това те са длъжни да опитат да спрат постоянно да закъсняват, тъй като редовните закъснения могат да станат причина за попадането в множество стресови ситуации.

Било то на работа, в училище или при изпълнение на личните ангажименти. Постоянните закъснения могат да навредят на вашата репутация и да се стигне дори до загуба на множество социални и професионални възможности.

Някои хора използват по няколко будилника, за да не се изкушават с най-различни дейности и да губят време. Други пък настройват своите часовници своите часовници с по-няколко минути напред.

Някои просто се предават и се молят на Бога времето по някакъв магически начин да се забави или да се върне назад. Независимо от това какъв метод вие ще използвате, точността ще се превърне в прекалено трудна задача за вас, ако не се съсредоточите върху корена на проблема.

За това психолозите са разработили няколко метода за базово ниво, които ще ви помогнат да обуздаете своя навик да закъснявате и да бъдете точни във всяка една ситуация.

1. Организирайте своите ангажименти

Какви дейности трябва да извършвате всеки ден? Работа или образование, няма значение, покрай това вие почти със сигурност имате и много други задължения, които трябва да бъдат изпълнени.

Множеството задължения и лошата организация на собственото време неизбежно ще доведат до закъснения, основно поради факта, че вашият мозък ще бъде просто претоварен , обмисляйки всичко,което сте планирали.

Използвайки планирането това с лекота може да се коригира. Не е задължително да организирате своя ден по минути, но ако си записвате задълженията за деня вие ще знаете, ако сте се отклонили от разписанията.

Разпространена е практиката, при която се създава дъска със задачите, на която ще закрепвате или записвате задълженията, които изискват да бъдат изпълнени приоритетно.

Не е необходимо да описвате всички в детайли, достатъчно е и най-важното. Това ще ви помогне да разтоварите главата си и ще избави от запомнянето на много ненужна информация.

Можете да използвате планировчик – повечето от съвременните модели мобилни телефони са снабдени с приложения, които помагат да следите графика си, но това може да бъде неудобно, тъй като ние използваме нашите телефони за множество на брой други неща, което е много вероятно да ни изкуши и да се отклоним от това, което сме планирали.

Добрите хартиени планировчици ще ви дадат възможност да напишете и да организирате всичко необходимо при пълно съсредоточаване върху същността на това, което имате като задължения.

2. Планирайте предварително

Една от най-разпространените причини хората да закъсняват е лошото планиране. Всякакви странични дейности могат да ви отнемат от времето в и без това „наситения“ ви график, а това на свой ред може да доведе до непредвидени закъснения, които могат да станат и причина за грешки при изпълнение на служебните задължения.

Със сигурност знаете какво е чувството, когато сте готови да тръгнете към някаква среща, но осъзнавате, че сте се забравили нещо важно – например документ или храната, която сте си приготвили.

Задачите обикновено не отнемат много време, но когато добавите към тях напрегнатия график, закъсненията е трудно да бъдат избегнати.

Решението е да се научите да планирате от по-рано. Ако трябва да опаковате храната си, положете усилия и направете това предната вечер или на сутринта.