Токсичен оток на белите дробове – това е опасно, остро развиващо се патологично състояние, обусловено от постъпване в дихателните пътища на пулмонотоксични химически вещества.

Чрез въздействието на такива вещества се наблюдава повишаване на проницаемостта на капилярите, което води до натрупване на течност в белодробната интерстиция.

Това заболяване се характеризира с наличие на няколко етапа, което последователно се сменят един след друг. В случаите, когато медицинската помощ не е била оказана своевременно, съществува голяма вероятност от смърт на болния, поради прогресиращи дихателни нарушения.

Най-често отокът на белите дробове е в резултат на различни нарушения от страна на функционалната активност на сърдечно-съдовата система. На токсичната форма на тази патология се падат не повече от 10% от случаите.

С това състояние могат да се сблъскат хора на всякаква възраст и пол. Токсичното увреждане на белите дробове е най-тежката форма на въздействие на отрови върху дихателните пътища.

Дори и ако състоянието на болния човек се стабилизира и неговият живот не е заплашен от нищо, то съществува риск от развитие на други, дългосрочни усложнения.

Като пример, може да се приведе токсичен емфизем, заместване на белодробната тъкан със съединително-тъканен компонент, засягане на централната нервна система, а също и различни заболявания от страна на бъбреците и черния дроб.

В основата на механизма на развитие на токсичен оток на белите дробове е първично увреждане с пулмонотоксични вещества на алвеоларно-капилярната бариера.

На този фон се отключват редица сложни биохимични процеси, които водят до това, че алвеоцити и ендотелиоцити загиват.

В лумена на алвеолите се натрупва голямо количество течност, поради което се нарушава процесът на газов обмен.

В кръвта се понижава нивото на кислород и се повишават нивата на въглероден диоксид. В резултат на протичащите нарушения се променят реологичните свойства на кръвта и страдат други вътрешни органи.

Симптоми при токсичен оток на белите дробове

Този патологичен процес започва остро. При завършен вариант всичко започва с рефлекторен етап. Настъпва на практика веднага след контакт на дихателните пътища с токсично вещество.

Присъстват симптоми като покашляне, слуз, отделяна от носа, дискомфорт и драскане в областта на гърлото. Болният човек се оплаква от умерена болезненост в гръдния кош, затруднено дишане, повишена слабост и пристъпи на световъртеж.

Обикновено гореописаните не водят до значително влошаване на общото състояние на пациента, те постепенно стихват и преминават на втори етап.

Продължителността на втория етап е от 2 до 24 часа и се нарича скрит. Пациентът се чувства относително добре и не сигнализира за наличие на някакви безпокоящи го моменти. Но в хода на физикално изследване могат да се открият редица нарушения.

Следващият етап се характеризира с нарастване на клиничната картина. Възникват симптоми като изразен пристъп на задух, до задушаване, пребледняване на кожата и цианоза на назолабиалния триъгълник.

Задължително присъства силна кашлица. При кашлица се отделя количество пениста храчка. Нарастващото неразположение се сигнализира с присъединяване на главоболие. Болковият синдром в гърдите също става интензивен.

Диагностика и лечение на заболяването

Диагнозата се поставя въз основа на общ преглед, аускултативен преглед и рентгенография на белите дробове. Задължително се правят кръвни изследвания, в които се откриват редица характерни признаци.

Лечението на токсичен оток на белите дробове се свежда до използване на кортикостероиди, диуретични препарати, бронхолитици.